Premieră medicală: Un nou-născut de opt zile a fost operat cu succes pentru stenoză pulmonară critică

18 Iun 2015
Premieră medicală: Un nou-născut de opt zile a fost operat cu succes pentru stenoză pulmonară critică
 În premieră, în ţara noastră, un nou-născut suferind de stenoză pulmonară critică, în vârstă de doar 8 zile, a fost operat de urgenţă miercuri, 17 iunie, într-un centru medical privat din Bucureşti. Echipa medicală care a tratat bebelușul a fost condusă de doctori Basil Thanopoulos și Dr. Dan Deleanu, medici primari cardiologi. “Intervenția este într-adevăr una extrem de complicată și de riscantă, având în vedere vârstă fragedă a pacientei, însă a fost singura opțiune de salvare a vieții nou-născutului. În lipsa manevrei, acesta ar fi murit în câteva zile.

Procedura a constat în introducerea unui cateter cu balon în capăt, în vena femurală, cu scopul final de dilatare a balonului în interiorul valvei pulmonare stenozate. Manevra a reușit deschiderea valvei și, implicit, a îmbunătățit considerabil circulația cardiacă a copilului, cât și prognosticul final.”, precizează Basil Thanopoulos, medic primar cardiolog.

Bebelușul s-a născut pe data de 9 iunie într-o maternitate privată din București. Simptomele prezenței malformației s-au făcut simțite a doua zi, când echipa de profesioniști neonatologi și cardiologi a spitalului a decis referirea fetiței către Secția destinată malformațiilor cardiace congenitale a centrului privat.

În dimineața zilei de 17 iunie, nou-născutul a fost transferat cu ambulanța de Neonatologie SMURD. Intervenția chirurgicală a durat aproximativ două ore. Ulterior, bebelușul a fost transferat în siguranță la maternitatea unde a venit pe lume, însoțit de echipajul SMURD și de echipa de neonatologi.

Nou-născutul va rămâne internat în maternitate şapte zile, timp în care se va afla sub monitorizare continuă și terapie medicamentoasă.

Stenoza critică a valvei pulmonare reprezintă o îngustare severă a valvei menționate care, în mod normal, permite trecerea sângelui din ventriculul drept în plămâni, prin artera pulmonară.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră