Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: „Poliomielita este atât de gravă încât, dacă nu te omoară, te lasă paralizat”

07 Sep 2015
   Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: „Poliomielita este atât de gravă încât, dacă nu te omoară, te lasă paralizat”
 „Poliomielita este atât de gravă încât, dacă nu te omoară, te lasă paralizat”, avertizează prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, cu ocazia work-shop-ului „Îmbunătăţirea comunicării dedicate programelor de imunizări şi sănătăţii publice”,  organizat de Societatea Română de Microbiologie şi Asociaţia Jurnaliştilor din Domeniul Medical.

Persoanele care nu s-au vaccinat sunt în pericol de poliomielită şi metoda cea mai bună de prevenire a riscului acestei infecţii extrem de periculoase şi contagioase fiind vaccinarea populaţiei în proporţie de peste 90%, reaminteşte prof. dr. Streinu-Cercel, în condiţiile în care au fost confirmate două cazuri de polio în Ucraina şi că unii refugiaţi vin din ţări unde există bolnavi de polio.La ora actuală, vaccinul polio este prezent în schema de vaccinare naţională.

Virusul care provoacă poliomielita se transmite prin mâinile murdare, apa contaminată, în circuitul fecal-oral. Virusul poate ajunge, prin fecale, pe sol, în apă. În momentul de faţă, sunt monitorizate apele reziduale, un indicator al circulaţiei virusului polio. Bolnavul poate transmite infecţia polio unui număr foarte mare de persoane.

Paraliziile apar la diferitele segmente ale membrelor şi sunt definitive. „Problema noastră este că avem părinţi care nu şi-au vaccinat copii antipolio, influenţaţi negativ de campania dusă contra vaccinării. Dar ei îşi asumă şi riscul de a-i omorî pe aceşti copii”, avertizează prof. dr. Streinu-Cercel. Vaccinul antipolio asigură imunizare pe viaţă, dar trebuie făcut un rapel la 10 ani.

La ora actuală, Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, monitorizează activ cazurile de paralizie acută flască, afecţiune ce poate fi produsă de infecţia polio. Dar acest tip de afecţiune poate avea şi alte cauze, cum ar fi expunerea prelungită la frig.

Efectele nefaste, criminale ale campaniei uneori furibunde contra vaccinării, provoacă tragedii. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel atrage atenţia asupra riscului de tetanos, fiind înregistatre cazuri de tetanos la copii de 3 ani, de 5 ani, unele letale

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră