Institutul Marius Nasta: Suport psihologic pentru pacienții cu tuberculoză rezistentă la medicamente

22 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
Institutul Marius Nasta: Suport psihologic pentru pacienții cu tuberculoză rezistentă la medicamente

'Pacientul trăiește deseori diagnosticul de tuberculoză ca o traumă. Acest lucru îl poate împiedica să înțeleagă ce-i spune medicul sau sa interpreteze disfuncțional mesajele din partea echipei medicale. Broșura pe care am dezvoltat-o în cadrul proiectului este destinată nevoilor pacientului, cu ajutorul pacienților. Aceasta vine în ajutorul înțelegerii bolii, este un instrument care poate fi folosit și atunci când un cadru medical nu este prin preajmă, ajută la scăderea anxietății, la o mai buna colaborare cu echipa de îngrijire și la creșterea confortului psihic al pacienților. Când înțelegi și știi, ești mai puțin speriat și mai puternic', spune psihologul Cătălina Constantin, Președintele Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Factorii care influențează major aderența la tratament a bolnavilor și, implicit, vindecarea, sunt comunicarea dintre medic și pacient și suportul psihologic primit de cel aflat în suferință.

'Eram foarte speriat, neștiind dacă mă voi putea vindeca, dacă există tratament pentru mine. În momentul în care am înțeles că pot să merg la București și că există o șansă pentru vindecare, disperarea mea a scăzut. Când am stat de vorbă cu medicul și am înțeles ce am de făcut și cum poate evolua boala mea, mi-a fost mult mai ușor să îndur toate reacțiile adverse ale medicamentelor, toate greutățile întâlnite', povestește domnul Sorin Neacșu, fost pacient cu tuberculoză multidrog-rezistentă.

'Boala a fost cea mai mare încercare a vieții mele. Ce mi s-a întâmplat când am fost diagnosticată cu tuberculoză multidrog-rezistentă m-a dus în depresie și disperare. Fără ajutor din partea medicilor, a familiei și fără susținere psihologică, probabil că acum n-aș mai fi fost. A contat mult că cineva m-a ascultat, m-a încurajat, m-a învățat cum să fac față. Acum fac și eu același lucru pentru cei bolnavi de tuberculoză și mă vindec o dată cu ei. Faptul ca pot și sunt lăsată să-i ajut mă împlinește și mă face să mă gândesc că toată suferința pe care am îndurat-o n-a fost în zadar', spune doamna Anca Pruteanu, fost pacient cu tuberculoză multidrog-rezistentă.

În cadrul proiectului, în prezent, sunt 43 de beneficiari ai acestui serviciu și 15 voluntari implicați.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră