Record mondial: Un englez a trăit 33 de ani cu o inimă transplantată

14 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Record mondial: Un englez a trăit 33 de ani cu o inimă transplantată


Când John Mc Cafferty a beneficiat de transplantul salvator, în octombrie 1982, la spitalul Harefield din Marea Britanie, medicii sperau să-i ofere un bonus de cel mult cinci ani de viață.
Pacientul avea atunci 39 de ani, era un fumător înrăit și era diagnosticat cu cardiomiopatie dilatată. Aceasta este o boală a inimii caracterizată prin dilatarea cavităților cardiace în diferite grade, cu diminuarea periculoasă a capacității inimii de a mai asigura rolului ei de pompă.

Cu noua inimă, John Mc Cafferty nu s-a limitat la grădinărit sau pescuit. El a învățat să înoate, a alergat la semi-maraton, a participat la Jocurile europene ale persoanelor cu transplant de cord, a călătorit în jurul lumii în compania soției.
În fiecare dimineață, mă scol și îmi spun că pot să supraviețuiesc încă o zi, mărturisea John Mc Cafferty.

Precedentul record, 30 de ani, 11 luni și 10 zile
În 2013, la peste 30 de ani de la transplant, Jojn Mc Cafferty a fost nominalizat cel mai longeviv supraviețuitor cu o grefă de inimă de Guinness Book. Astfel, el a depășit precedentul record de 30 de ani, 11 luni și 10 zile.

La momentul acela, John Mc Cafferty spunea: Îmi doresc ca acest record mondial să fie o sursă de speranță pentru toți cei care așteaptă un transplant cardiac și pentru cei, ca mine, care au avut șansa de a primi o inimă.

După 33 de ani de la transplantul de inimă, John Mc Cafferty a decedat, la vârsta de 73 de ani, săptămâna trecută, la spitalul Milton Keynes, din cauza septicemiei și insuficienței renale.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră