Ministrul Voiculescu: Relocarea parţială sau integrală a Spitalului de Arşi este prioritară

14 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Ministrul Voiculescu:  Relocarea parţială sau integrală a Spitalului de Arşi este prioritară

"Este o măsură pe care am luat-o în considerare de mai multe ori, de trei ori, pe care am discutat-o îndelung ultima dată săptămâna trecută. Săptămâna trecută am avut la minister o întâlnire cu managerii spitalelor care pot prelua pacienți cu arsuri grave, dar concluzia la care am ajuns este că nu putem închide întreg spitalul. Ceea ce am făcut este să suspendăm activitatea Unității de Transfuzii, ceea ce înseamnă că pacienți cu arsuri grave au fost redirecționați. Limitările acestei măsuri au fost reliefate acum câteva zile, când un pacient de 26 de ani din Brașov cu arsuri pe 60% din corp a trebuit adus într-un centru în care să poată fi îngrijit. Era la ora unu și jumătate noaptea și eram cu doi consilieri în cabinet și dădeam telefoane la managerii de spital care să îl preia, lucru care a fost imposibil și a trebuit ca până la urmă să apelăm tot la Spitalul de Arși și să găsim o soluție de compromis cu Centrul de Transfuzii pentru ca acel pacient să fie îngrijit. În momentul acesta, la Spitalul de Arși există doi pacienți pe secția de Terapie Intensivă care nu pot fi transferați", a explicat ministrul Voiculescu.

Măsura relocării unei secţii sau chiar a întregului Spitalul de Arși se află în fruntea listei de priorități, dar ministrul Voiculescu s-a referit, în cazul acestei unităţi spitaliceşti, şi la alte măsuri intermediare: inspecții, controale, amenzi și ajutorarea spitalului cu orice fel de investiție este nevoie.

"Cu siguranță, vinovații vor răspunde. Poliția Capitalei este acolo deja. Nu putem învinovăți întregul personal medical. Este singurul spital unde avem personal specializat pentru marii arși, singurul spital din București unde avem mai mulți medici care pot trata marii arși, nu pot fi învinovățiți în masă. Revin la infrastructură: atât timp cât nu ai o instalație de climatizare, cât managementul nu a făcut nicio cerere către Ministerul Sănătății pentru ajutor financiar în acest sens, atât timp cât ai ochiuri de geam fără plasă și ai muște, ai o problemă majoră", precizează ministrul Voiculescu. 

În opinia acestuia, la acest spital, unic ca profil în ţara noastră, "există o problemă de management, există o problemă de infrastructură care nu poate fi neglijată".

De altfel, ministrul Voiculescu a declarat că  "situația de la Spitalul de Arși o cunoaștem cel târziu de la Colectiv, în noiembrie am fost acolo ca voluntar. În ultimele două luni, cele două luni în care am fost aici, am avut mai multe situații de criză la Spitalul de Arși: situația de la Valea Cascadelor și cea cu unitatea de transfuzii. În weekendul cu explozia de la Valea Cascadelor am fost acolo în spital împreună cu doi consilieri ai mei, ambii medici. Am văzut condițiile din spital iar unul dintre consilierii mei, doctorul Cătălin Cârstoveanu, a petrecut o noapte acolo împreună cu două asistente de la Maria Curie pentru a ajuta personalul de la Spitalul de Arși în a îngriji pacienții, pentru a face un raport pentru mine. Raportul reliefează o situație care nu este mai puțin gravă decât ceea ce ați văzut astăzi de dimineață. Dincolo de problemele grave de management și de insuficiența personalului, ce trebuie spus este că este inacceptabil ca după Colectiv noi să nu fi învățat nimic". 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră