Tu câte ore dormi noaptea? Iată ce efect are lipsa somnului asupra organismului tău

19 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
Tu câte ore dormi noaptea? Iată ce efect are lipsa somnului asupra organismului tău


Experții intervievaţi de revista Focus susțin că există persoane pentru care 5 ore de somn este suficient, iar altele care se simt cu adevărat odihnite abia după mai bine de 9 ore de somn.
Printre persoanele celebre care dormeau foarte puțin se numără și Churchill, Humboldt, Edison sau Friedrich al II-lea. Despre Napoleon s-a scris că dormea în reprize. Două ore între 24:00 și 02:00 noaptea, apoi lucra până la 05:00, după care dormea până la 07:00.

Churchill se culca după 03:00 și era în picioare întotdeauna înainte de 08:00. El susținea însă somnul de după-amiază, în fiecare zi, între 14:00 și 16:00.
La polul opus se aflau Goethe și Einstein, care dormeau în medie 10 ore pe noapte. Experții au stabilit că cei care dorm mai puțin sunt extravertiți, spirituali, flexibili, sociabili, conformiști și au o înfățișare fizică robustă.

În schimb, cei care dorm mult sunt introvertiți, retrași, melancolici, intimidați, depresivi, dar și creativi, originali și descurcăreți.
Europenii dorm .în medie puțin peste șapte ore, între 23:14 și 06:18.

Femeile dorm mai mult decât bărbații. Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât durata somnului se scurtează. Evident că iarna dormim mai mult decât vara, iar dacă suntem bolnavi, dormim mai mult decât în perioada în care suntem sănătosi.

Cercetatorii au stabilit că putem să avem o eficiență egală sau chiar mai mare în zilele în care dormim mai puțin.

“Putem pleca de la premisa că, dacă dormi mai puțin decât are organismul tău nevoie atunci o să te prosteşti, o să te îmbolnăvești și o să te îngrași. În schimb, dacă dormi mai mult decât are organismul tău nevoie, atunci o să mori mai repede. A dormi mai puțin decât e nevoie nu este un semn de putere, ci o caracteristică a vieții nesănătoase”, susțin experții.

Cine doarme mai mult de 7-8 ore pe noapte, deși organismul său nu are nevoie, își scurtează treptat speranța de viață.

“Care este durata corectă de somn? Depinde de ziua care urmează. Dacă mă simt în formă pe tot parcursul zilei, înseamnă că am dormit suficient. Asta pentru unii înseamnă un anumit număr de ore, pentru alții mai puțin sau mai mult”, au încheiat experții.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră