Medicii au salvat viaţa unei fetiţe de 5 ani, după ce i-au scos din stomac un ghem ENORM de păr

31 Mai 2015
Medicii au salvat viaţa unei fetiţe de 5 ani, după ce i-au scos din stomac un ghem ENORM de păr
Medicii australieni au salvat viaţa unei fetiţe de 5 ani, după ce i-au scos din stomac un ghem de păr de 125 de grame, scrie metronews. La începtul lunii mai, o fetiţa de 5 ani, incapabilă de a mânca, se plângea de dureri la nivelul abdomenului, relatează dr. Thomas Cundy, pediatru la serviciul de chirurgie pediatrică al Spitalului din Adelaide (Australia de Sud), în revista medicală online BMJ Case Reports.

După investigaţii, medicii au constatat că fetiţa suferea de trichomanie, o tulburare de comportament foarte rară, caracterizată prin zmulgerea compulsivă a propriilor fire de păr. Copila a confirmat că ajungea să vomite smocuri de păr. Adică, fetiţa îşi zmulgea, în mod necontrolat, firele de păr, le mesteca şi le înghiţea.

Medicii au luat decizia de a efectua o scanare a abdomenului micuţei. Şi aşa ei au descoperit că fetiţa avea în stomac un ghem format din fire de păr şi resturi aliementare, care se prelungea la nivelul intestinului gros, provocând leziuni majore.

Uimitoare descoperire le-a permis medicilor să se pronunţe asupra diagnosticului : sindromul Rapunzel. Acest sindrom este foarte rar, în lume fiind cunoscute 120 de cazuri. În Franţa, la începutul anului acesta, a fost operat un adolescent de 17 ani, suferind de autism, pentru acest sindrom. Potrivit specialiştilor, sindromul Rapunzel poate provoca o inflamare a pancreasului (pancreatită), care este letală. Intervenţia chirurgicală efectuată la nivelul stomacului a durat aproximativ două ore şi a constat în scoaterea ghemului de păr şi resturi alimentare.

La ora actuală, fetiţia şi-a recăpătat pofta de mâncare. Cu ajutorul unei terapii speciale, fetiţa este ajutată să scape de acest periculos comportament complusiv.   

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră