Sindromul ”inimii frânte” poate duce la deces. Cât de mult ne afectează prea multă iubire

14 Feb 2022
Sindromul ”inimii frânte” poate duce la deces. Cât de mult ne afectează prea multă iubire

Cazurile soţilor căsătoriţi de zeci de ani de zile care mor la numai câteva ore distanţă unul de celălalt au stat la baza mai multor cercetări ştiinţifice realizate de-a lungul timpului. S-a avansat, printre altele, şi termenul de „sindromul inimii frânte, care defineşte boala Takotsubo sau cardiomiopatia de stres.Potrivit British Heart Foundation, sindromul inimii frânte poate fi definit ca o afecţiune temporară, perioadă în care muşchii inimii sunt slăbiţi până la stadiul în care s-au observat modificări ale formei ventriculului stâng, una din camerele inimii, scrie bbc.co.uk. Studiile au arătat că simptomele clinice şi cele de laborator se aseamănă cu cele întâlnite în cazul unui infarct miocardic şi apar în cazul unui puternic stres emoţional sau fizic, dar, spre deosebire de infarct, pacienţii ar trebui să se simtă mai bine în cel mult două săptămâni şi să se recupereze după aproximativ două luni. Interesant este că în cazul bolii Takotsubo suferinţa cardiacă este cât se poate de reală, în ciuda faptului că este temporară şi reversibilă, conform adevarul.ro

BBC citează şi un studiu publicat la începutul acestui an în revista JAMA Internal Medicine, unde se arată că numărul persoanelor care au avut un atac de cord sau infarct miocradic în cel mult o lună după ce partenerul de viaţă a murit era dublu faţă de cel al persoanelor care nu trecuseră printr-o astfel de experienţă tragică.

Alte cercetări au dovedit că aproape 75% din pacienţii diagonosticaţi cu boala Takotsubo sau cardiomiopatie de stres se confruntaseră anterior cu o situaţie stresantă din punct de vedere emoţional. Se presupune că aceste momente tensionate ar duce la producerea în cantităţi mari a mai multor hormoni, în special adrenalina, care ar cauza slăbirea muşchiului inimii. Şi dacă cele mai multe persoane îşi revin după un astfel de episod cauzat de pierderea unui apropiat, lucrurile se pot dovedi fatale pentru persoanele în vârstă sau pentru cele care au probleme cu inima.

Nu în ultimul rând, există evidenţe ale riscului crescut de mortalitate şi în cazul oamenilor ai căror partneri sunt spitalizaţi pentru perioade mai mari de timp, conform unei cercetări din 2006. Iar un alt studiu, publicat în New England Journal of Medicine, sugerează că riscurile de deces în cazul partenerului care supravieţuieşte sunt considerabil mai mari timp de şase luni după moartea perechii sale. Oamenii de ştiinţă pun aceste date pe seama faptului că partenerii cu mariaje solide, în care se susţin unul pe celălalt, îşi monitorizează reciproc de starea de sănătate, încurajând un stil de viaţă mai echilibrat, ceea ce contribuie la menţinerea redusă a nivelului de stres.

„Sindromul inimii frânte e o boală cauzată de emoții intense provocate de vești proaste precum pierderea unei persoane iubite, o despărțire sau ceva similar”, a explicat Alvaro José Torre García, expert cardiolog. „De aceea se numește așa. Dar, din punct de vedere clinic, e o boală de inimă cauzată de stres, care afectează funcția inimii de a pompa sânge.”

Simptomele sindromului inimii frânte și infarctul sunt foarte asemănătoare, de aceea sunt confundate. Ambele se manifestă prin durere în piept și tăierea respirației.

Diferența e că infarctul e declanșat de un blocaj al arterelor care duc la inimă, din cauza căruia inima nu mai e alimentată cu sânge. Sindromul inimii frânte e cauzat de leziuni ale mușchiului inimii, cât și de un nivel ridicat de adrenalină în sânge.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră