Medicul Cătălin Cîrstoveanu: Siamezele de la Constanţa sunt pentru mine ca un profesor de la care învăţ cum pot ajuta alţi copii în suferinţă

07 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Medicul Cătălin Cîrstoveanu: Siamezele de la Constanţa sunt pentru mine ca un profesor de la care învăţ cum pot ajuta alţi copii în suferinţă


Medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de terapie neonatală a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S.Curie”, spune că partea cea mai complicată este că siamezele au „inima în oglindă”, cu trei în loc de patru ventriculi. Ceea ce înseamnă că nu se poate pune problema unei intervenţii chirurgicale de separare. De altfel, medicul Cîrstoveanu s-a consultat cu trei reputaţi profesori din Italia şi SUA şi, din păcate, răspunsul lor este identic: siamezele nu au nici o şansă de supravieţuire în condiţiile în care au o asemenea malformaţie cardiacă.

„Una dintre fetiţe are o întrerupere de arc aortic şi preia sângele prin canalul arterial menţinut deschis farmacologic. A doua fetiţă are o hipoplazie de arteră pulmonară ceea ce presupune că şi ea să beneficieze de un flux suplimentar de sânge tot prin canalul arterial”, precizează medicul Cîrstoveanu.

“Este adevărat, din punct de vedere medical, şansele sunt zero. Aşa spune literatura de specialitate, aşa ne spun profesori celebri din clinici celebre. Şi, totuşi, nu cedăm. Fetiţele sunt la noi, la reanimare, şi sunt intubate. Pentru mine, un copil în suferinţă este ca un profesor de la care eu învăţ ceva pentru a fi un ajutor pentru alţi copii aflaţi în suferinţă. Din asta să nu se înţeleagă că pentru noi siamezele sunt nişte obiecte de studiu. Nu. Ele sunt două fiinţe în mâinile lui Dumnezeu”, mărturiseşte medicul Cîrstoveanu. L-am întrebat pe medicul Cîrstoveanu dacă siamezele au creierul normal. „Creierul lor este normal, răspunde la stimuli”, spune medicul Cîrstoveanu.

Cazul siamezelor de la Constanţa, o raritate
Siamezele, aduse pe lume prematur de o femeie în vârstă de 24 de ani din Constanţa, reprezintă o raritate: un caz la aproximativ 200.000 de sarcini. În urmă cu aproximativ trei săptămâni, când femeia a ajuns de urgenţă la Spitalul Judeţean Constanţa, medicii au aflat de la aceasta că sarcina ei nu a fost monitorizată medical şi, evident, i-au făcut o ecografie. Iniţial, s-a crezut că este o sarcină gemelară. Dar, după operaţia cezariană, medicii au descoperit că feţii erau uniţi.

Evident, cazul siamezelor de la Constanţa poate nu ar mai fi fost o teribilă provocare pentru părinţi şi pentru medici, dacă această sarcină ar fi fost monitorizată şi, poate, chiar întreruptă. „Personal, susţin faptul că sarcina trebuie monitorizată, dar nu pledez pentru întreruperi de sarcini. În ţara noastră, în aproximativ 50 de ani s-au făcut aproape 25 de milioane de întreruperi de sarcini, adică echivalentul cu populaţia actuală a României”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră