Scriitoarea Anne Bert, eutanasiată în Belgia, la dorința ei!

02 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Scriitoarea Anne Bert, eutanasiată în Belgia, la dorința ei!

Presa franceză anunță sfârșitul scriitoarei Anne Bert suferindă de o boală incurabilă, prin eutanasiere, la dorința ei. Dorință care i-a fost îndeplinită în Belgia. 

De mai multe luni, scriitoarea Anne Bert a vorbit de nenumărate ori despre lupta ei. Nu contra maladiei Charcot de care suferea din 2015, ci pentru dreptul ei de a muri demn.

Anne Bert mărturisea, în luna aprilie 2017, că iubește viața, că are plăcerea de a trăi, explicând că nu este depresivă. Cinci luni mai târziu, la  postul France Inter, în emisiunea lui Lea Salame, ea se confesa din nou, evocând lucrarea ei post-mortem intitulată ”Le tout dernier ete”, ce va apărea în data de 4 octombrie 2017.

Celebra romancieră explica motivele care au determinat-o să aleagă eutanasierea. Știindu-se condamnată de medicină, care până acum nu a fost în măsură să vindece boala de care suferă, ea a decis să moară în Belgia, unde legea îi permite acest lucru. Anne Bart spunea , în luna septembrie 2017, în Le Monde. că nu înțelege de ce Franța respinge eutanasierea, considerat un drept al bolnavilor. Anne Bart nu a încetat să pledeze în favorarea acestui drept al bolnavilor, mergând până la acuzații directe la adresa candidaților la prezidențiale, cerându-le să modifice legea Leonetti.

În final, de fapt așa cum prevăzuse, Anne Bert a decedat, luni, 2 octombrie, după ce i s-a administrat o injecție letală într-un serviciu de îngrijiri paliative din Belgia. 
Boala Charcot-Marie-Tooth este o neuropatie periferică ereditară, ce se caracterizează printr-o atrofie musculară şi o neuropatie senzitivă progresivă (afectează nervii periferici), localizată la nivelul extremităţii membrelor, adesea asociate cu picior scobit.
 
 Este o boală genetică, ereditară, degenerativă, produsă de o anomalie cromozomică. Aceasta determină lezarea nervilor periferici (sistem care controlează mişcările corpului prin contracţia şi relaxarea muşchilor sub comanda creierului, transmite informaţie senzitivă de la organele de simţ de la nivelul pielii, tendoanelor şi muşchilor, la măduva spinării).

Anne Bert s-a născut la Bordeaux la 4 mai în 1958 și este autoarea mai multor volume. Ea se definea ca fiind o autoare despre latura intimă, privată, cu o atenție specială asupra persoanelor respinse de societate. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră