Franţa: Anne Bert, suferindă de o boală incurabilă, cere candidaţilor la prezidenţiale legea eutanasiei

24 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Franţa: Anne Bert, suferindă de o boală incurabilă, cere candidaţilor la prezidenţiale legea eutanasiei

Anne Bert are 59 de ani, suferă de o boală incurabilă şi va primi în curând o injecţie letală în Belgia, deoarece în Franţa aceasta  îi este interzisă. Anne Bert mai face un efort şi se adresează candidaţilor la prezidenţialele din Franţa în privinţa dreptului de a-şi alege propriul mod de a muri. 
„Nu îmi este teamă de moarte, ci de suferinţă şi  de degradarea fizică”. La vârsta de 59 de ani, Anne Bert a decis să meargă în Belgia pentru a i se administra o injecţie letală. Anne Bert e scriitoare şi directoare de colecţie, stă la Charente-Maritime, iar din 2015 este afectată de maladia Charcot, explică Le Parisien, care povesteşte istoria acestei femei. 

Ea a decis să-şi facă publică lupta pentru legalizarea suicidului asistat şi eutanasiei, interpelând cinci dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale, cei mai bine plasaţi în sondaje. Deocamdată, a primit răspunsuri doar de la doi dintre candidaţi. 

Ann Bert a publicat în Le Parisien o scrisoare în care susţine că legea Leonetti răspunde mai mult preocupărilor medicilor decât drepturilor pacienţilor care îşi doresc să nu mai ducă până la capăt o boală incurabilă sau să accepte suferinţe insuportabile. A amăgi un bolnav pentru a-l lăsa să moară de foame şi de sete este cu adevărat mai respectabil ca a pune capăt vieţii prin administrarea unui produs letal, se întreabă autoarea scrisorii. 

Această  mare iubitoare a sportului, care a fost nevoită să renunţe la bicicletă şi înot, îi avertizează pe candidaţii la alegeri. Ea spune că încăpăţânarea candidaţilor de a refuza dreptul de a alege modul în care pui punct vieţii înseamnă a accepta ca francezii să aleagă să se sinucidă în mod violent sau clandestin ori, undeva, în afara graniţelor. Or, cineva trebuie să-şi asume această răspundere, avertizează Ann Bert. 

Ea mărturiseşte că, în acord cu familia ei, a decis să devanseze această oroare. Ea ştie că maladia Charcot îi provoacă moartea în următorii trei ani de la apariţia primelor simptome. Or, în Franţa, ajutorul activ de a muri este interzis, în afara sedării profunde până la deces, prin legea Claeys-Leonetti, votată în august anul trecut, care este autorizată.  

Nu-mi doresc o moarte violentă, nici să fiu ţintuită la pat, cu respiraţie artificială. Iubesc foarte mult viaţa şi tocmai de aceea o respect foarte mult, spune Anne Bert. Ea consideră că eutanasia ar trebui dezbătută şi în Franţa. Aceasta ne priveşte pe toţi, spune Anne Bert.

În septembrie 2015, Anne Bert a fost diagnosticată cu scleroză laterală amiotrofică, boală cunoscută şi sub numele de maladia Charcot. Ea a făcut public diagnosticul la 2 ianuarie 2016. De atunci, Anne Bert s-a angajat într-o dezbatere legată de dreptul de a alege modul cum termini cu viaţa.

Anne Bert a adresat, la 15 ianuarie 2017, o scrisoare deschisă candidaţilor la alegerile prezidenţiale din 2017 în care cere respectarea dreptului de a alege finalul vieţii. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră