Doua medicamente si-au dovedit eficienta in tratamentul bolnavilor de scleroza in placi

14 Mai 2015
Doua medicamente si-au dovedit eficienta in tratamentul  bolnavilor de scleroza in placi
 Doua medicamente s-au dovedit capabile sa produca mielina, care protejeaza fibrele nervoase, potrivit rezultatelor unui studiu realizat pe soareci si publica in revista medicala Nature. Speranta este imensa pentru bolnavii afectati de scleroza in placi. Cercetarile conduc la concluzia ca aceasta boala incurabila si handicapanta ar putea fi tratata, datorita actiunii cumulate a celor doua medicamente, capabile sa sintetizeze mielina. Scleroza in placi este o boala autoimuna, invalidanta, care debuteaza cu simptome ca vedere incetosata, parestezii ale membrelor inferioare sau tulburari senzoriale.

“Starea pacientului se inrautateste, el isi pierde acuitatea vizuala, coordonarea, mobilitatea si poate ajunge in timp, in unele cazuri intr-un ritm foarte rapid si la handicap severe”, precizeaza prof. univ. Ovidiu Bajenaru, membrul al Comitetului Stiintific Medical al Societatii de Scleroza Multipla din Romania. Tratamentul sclerozei in placi are doua componente: cel al atacului, cand sunt manifestari neurologie (tulburari de echilibru, de vedere, cu durata intre doua zile si maximum doua luni) si tratamentul de fond, care are ca scop rarirea atacului bolii.

Cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii Case Western Reserve Cleveland (SUA) au identificat doua medicamente (miconazol – un antifungic folosit in mod curent contra infectiilor pielii) si clobetasol (corticosteroid folosit in tratamentul eczemei). Cercetatorii au efectuat experiente pe soareci si au observat ca ambele medicamente ajuta la productia de mielina. Dupa ce au fost tratate, rozatoarele afectate de scleroza multipla si-au redobandit capacitatea de a folosi labutele. Rezultatele acestui studiu sunt incurajatoare, dar, mai sunt necesare noi teste pentru a se verifica eficienta acestor molecule in cazul pacientilor afectati de scleroza in placi.

Conf. dr. Cristina Panea, sefa Departamentului neurologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Universitar “Elias", ne reaminteste ca, deocamdata, “nu se cunosc cauzele acestei boli, care afecteaza, din pacate, tinerii intre 20 si 40 de ani. Cazurile la copii sau la persoane peste 50 de ani sunt exceptii”.

In tara noastra sunt  aproximativ 8.000 de bolnavi de scleroza in placi, dintre care 10-12 sunt copii. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră