Există o legătură între reumatism și accidentul vascular cerebral!

09 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Există o legătură între reumatism și accidentul vascular cerebral!

Reumatismele inflamatorii cele mai frecvente sunt poliartrita reumatoidă, spondilartrita anchilozantă, artrita juvenilă, reumatismul psoriazic și lupusul eritomatos acut diseminat. Așa cum explică doctorul Philippe Tellier în Journal international de medecine, citat de site-ul PassionSante.be, cercetătorii au descoperit  că există o legătură între aceste boli și riscul de AVC, dar subliniază că mai sunt necesare informații suplimetare pentru a se formula o concluzie definitivă. 

O echipă scoțiană de la Universitatea din Edimbourg a efectuat o meta-analiză folosind rezultatele reieșite din peste 20 de studii considerate solide.

Această amplă cercetare confirmă că, în comparație cu populația generală, reumatismul inflamator mărește în mod semnificativ riscul de AVC, ischemic sau hemoragic, în special la persoanele cu vârste sub 50 de ani (riscul fiind mult mai mic la persoanele cu vârste peste 65 de ani).

Mecanismele sunt complexe spune dr. Tellier. Ele sunt legate de cauzele acestor boli și tratamentele lor. Chiar dacă se impune aprofundarea studiilor, totuși dr. Tellier recomandă o monitorizare specifică a acestor pacienți, în special printr-un control direct asupra factorilor de risc, care sunt la baza declanșării unui AVC: tabagism, hipertensiune, abuzul de alcool, hipercolesterolemie etc.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră