Cum ne putem feri de infecția digestivă cu E.coli

03 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Cum ne putem feri de infecția digestivă cu E.coli

Profesorul doctor Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie explică măsurile prin care ne putem proteja de pericolul unei infecții digestive cu E.coli,  boala putând fi prevenită extrem de simplu, doar prin respectarea unor reguli de igienă banale. 

Cum putem fiecare dintre noi să ne punem la adăpost de infecția digestivă cu E.coli?

Profesor doctor Alexandru Rafila: Sunt măsuri aparent banale, dar extrem de eficiente. Și le voi enumera sec, așa cum reies ele, în sinteză, din cu cele mai sofisticate tratate, dar şi din obișnuitele pliante, destinate publicului larg, legat de infecțiile cu E.coli.
Să ne spălăm pe mâini des, cu apă caldă și săpun și înainte, și după ce folosim toaleta, mâncăm, preparăm alimentele, schimbăm scutecele bebelușului, am venit în contact cu animale din ferme, chiar din propria curte.
Să preparăm termic carnea: de exemplu, carnea de vită, tocată, trebuie gătită la minimum 70 de grade Celsius: atenție această temperatură trebuie atinsă în interiorul cărnii.
Să evităm laptele crud, nepasteurizat, lactatele nepasteurizate, procurate din surse neautorizate, sucul de mere nepasteurizat.
Să evităm contaminarea încrucișată în timpul preparării hranei prin utilizarea separată şi curățarea de fiecare dată, cu detergent și apă caldă, a ustensilelor (cuțite, vase, tocătoare), folosite la prepararea alimentelor crude.
Să evităm înotul în ape neautorizate pentru îmbăiere, să nu înghițim apă când înotăm în iazuri, lacuri, piscine, bazine etc.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră