OMS: Lumea se îndreaptă spre „era post-antibiotice” , când infecţii obişnuite vor putea din nou să ne ucidă

14 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
OMS: Lumea se îndreaptă spre „era post-antibiotice” , când infecţii obişnuite vor putea din nou să ne ucidă


Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu fenomenul multi-rezistenţei bacteriene, lumea se îndreaptă spre „era post-antibiotice” în care infecţii curente vor putea din nou să ucidă”, dacă nu se face nimic pentru a se stopa această tendinţă periculoasă.

De câţiva ani, autorităţile sanitare au reuşit să mai reducă folosirea antibioticelor pentru a evita apariţia a noi rezistenţe. Dar această reducere a fost una trecătoare, în condiţiile în care antibiotice se găsesc inclusiv în unele alimente. Vânzarea antibioticelor administrate animalelor a crescut cu 23% în SUA, în ultimii şase ani, potrivit Food and Durg Administration (FDA).

În plus, multe dintre marile companii farmaceutice au abandonat domeniul antibioticelor în favoarea altor clase de medicamente, cum ar fi cele prescrise în diabet, în cancer, care sunt mai rentabile din punctul de vedere financiar. Ceea ce arputea să fie o explicaţie a faptului că, în ultimii 30 de ani, nu a mai fost concepută nici o nouă clasă de antibiotice.

Anual, în SUA şi Europa, 50.000 de persoane mor din cauza antibiorezistenţei. Iar ultimele cifre ale guvernului britanic arată că, în lume, până în 2050, acest fenomen ar putea provoca decesul a aproximativ 10 milioane de persoane.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră