Pisicile obeze, la dietă, nu devin agresive, dimpotrivă, sunt mai blânde

22 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Pisicile obeze, la dietă, nu devin agresive, dimpotrivă, sunt mai blânde

Sunt mulţi factori care explică de ce obezitatea este din ce în ce mai frecventă printre pisicile domestice. Printre aceşti factori se află comportamentul stăpânilor faţă de pisici, care are un real impact. Unii stăpâni lasă alimentele permanent la dispoziţia pisicii. Or, pisicile nu sunt capabile de auto-reglare a aportului de hrană. Rezultatul: ele mănâncă fără să se oprească dacă au ce. 

Alţi stăpâni se simt obligaţi să dea de mâncare pisicii în reprize repetate sau de a le da dulciuri.  Ce se va întâmpla? Pisicile se vor învăţa cu faptul că un comportament afectuos le va asigura alimentele preferate şi se ajunge la un cerc vicios, în care sunt prinse felinele care iau, astfel, tot mai mult în greutate. 

Dieta, singura soluţie

Ca şi omul obez, şi pisica aflată în această situaţie nu au decât o singură soluţie: dieta, dublată de exerciţii fizice, executate periodic. Dar sunt mulţi posesori care sunt îngrijoratăţi că, odată puse la dietă, pisicile se vor depărta de ei sau vor deveni agresive.  

Iată că studiul publicat în The Journal of Veterinaray Behavior echilibrează situaţia. După un regim de 8 săptămâni la care au participat 48 de pisici obeze, nici una nu a dovedit un comportament agresiv sau rece faţă de stăpânii lor. Cel mult, ele au cerut mai multă mâncare. Ceea ce este normal! Important este că, după un regim impus, pisicile au slăbit, au arătat mai bine şi, culmea, au devenit mult mai caline ca înainte de dietă. În plus, dieta s-a dovedit eficientă şi la trei pătrimi dintre motani. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră