La Muzeul Prado, nevăzătorilor li se permite să atingă capodoperele

18 Iul 2015
La Muzeul Prado, nevăzătorilor li se permite să atingă capodoperele
Celebrul Muzeu al Spaniei găzduieşte o expoziţie inedită până în luna octombrie intitulată “Atingeţi Prado”. De ce acest nume ? Pentru că persoanelor nevăzătoare li se permite să atingă tablouri valoroase, graţie unei tehnici în relief a operelor de artă, scrie Atlantico.fr. Celebrul Muzeu Prado face un fel de revoluţie în lumea artei. Astfel, celebrul Muzeu a decis să permită vizitatorilor nevăzători şi cu deficienţe de vedere « să admire » operele de artă prin atingere, în cadrul expoziţiei « Atingeţi Prado ».

Jose Pedro Gonzales, orb la 56 de ani, îşi exprimă bucuria : »Această iniţiativă este genială. Până acum, singurul mod pentru un orb de a accede la pictură este prin informaţiile oferite de o altă persoană ». Vizitatorul care are probleme de vedere poate pune mâna pe opera de artă, lucrată în relief, poate să simtă textura, volumele originale.

Tablouri celebre aparţinând renumitului Muzeu, semnate de Greco, Goya sau Velazquey, au fost reproduse până la perfecţiune, în relief. Comisarul expoziţiei, Fernardo Perez Suescun precizează că şi alte muzee celebre au folosit această tehnică pentru a face accesibile aceste capodopere persoanelor cu probleme majore de vedere. După închiderea expoziţiei, Muzeul Prado a anunţat că va expune aceste lucrări în relief în alte muzee din lume.

Tot pentru persoanele nevăzătoare este pregătită în acest an prezentarea la Madrid a 34 de monumente celebre în lume, la dimensiuni reduse: Turnul Eiffel, Taj Mahal sau Kremlin. Potrivit specialiştilor, persoanele nevăzătoare ar beneficia de un simţ special: ecolocaţia, capacitatea de a percepe obstacolele fără ajutorul văzului. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră