Premieră chirurgicală cardiacă: Înlocuirea şi repararea a trei valve, printr-un procedeu mimim-invaziv

30 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră chirurgicală cardiacă: Înlocuirea  şi repararea a trei valve, printr-un procedeu mimim-invaziv

Dacă înlocuirea valvulară aortică se practică deja de câțiva ani prin procedee minim-invazive, respectiv mini-toracotomie anterioară dreaptă, iar înlocuirea sau plastia valvulară mitrală se făcea prin mini-toracotomie laterală dreaptă, un procedeu minim-invaziv pentru înlocuirea sau plastia a trei valve (aortică, mitrală și tricuspidă) nu se face, în mod curent, decât în foarte puține clinici.

În România este o premieră, iar singurul centru din lume care a comunicat efectuarea acestei intervenții se află în Statele Unite ale Americii (Miami).

Intervenția a presupus înlocuirea valvulară aortică, înlocuirea valvulară mitrală și plastia valvei tricuspide prin mini-toracotomie dreaptă, efectuată în spațiul 3 inter-costal anterior, printr-o incizie de 7 cm. Deși pare un procedeu dificil pentru chirurg, cu ajutorul unei preparări atente a câmpului operator (încanularea bicavală la distanță - vena femurală și vena jugulară internă și încanulare arterilă periferică) se poate obține un confort operator aproape identic cu operația clasică.

Avantajul pacientului cu indicație operatorie de înlocuire/plastie valvulară, care optează pentru efectuarea intervenției prin procedeu minim-invaziv, este o recuperare mult mai rapidă, spitalizare redusă, traumatism mult mai mic și, foarte important, complicații și sângerare reduse.

Având în vedere că protezarea valvulară aortică minim-invazivă, plastia/protezarea valvulară mitrală minim-invazivă și bypass-urile aorto-coronariene prin toracotomie minimă stângă sunt practici de rutină, cu acest ultim procedeu se va putea extinde chirurgia cardiacă minim-invazivă la aproximativ 90% din cazuri.

Afecțiunile cardiace, care pot fi tratate astăzi chirurgical prin tehnică minim-invazivă sunt: bolile valvulare cardiace (stenoză/insuficiență aortică, stenoză/insuficiență mitrală, insuficiență tricuspidiană), precum și cardiopatia ischemică (boala coronariană).

Dr. Theodor Cebotaru, medic primar chirurgie cardiacă, are cea o vastă experienţă în intervențiile pe cord bătând și plastia de valvă mitrală, cu peste 1.500 de intervenții de revascularizare miocardică pe cord bătând și peste 1.000 de intervenții de înlocuire/plastie valvulară. În prezent, procedeele minim-invazive, atât de revascularizare miocardică cât și cele de înlocuire/plastie valvulară, sunt abordate prin această tehnică de către echipa dr. Cebotaru în proporție de 90%.

 

 
 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră