Elevii care vin la şcoală cu stomacul gol sunt neatenţi, pierzând zilnic, primele două ore de cursuri

06 Iun 2015
Elevii care vin la şcoală cu stomacul gol sunt neatenţi, pierzând zilnic, primele două ore de cursuri
 Peste două treimi dintre cadrele didactice australiene au la cursuri elevi care nu mănâncă dimineţa. Or, a sări peste micul dejun este echivalent cu a pierde, zilnic, două ore de cursuri, din cauza că elevii sunt mai puţin concentraţi, demonstrează o anchetă efectuată în Australia, prezentată de doctissimo. Asociaţia australiană « Foodbank » , care luptă contra foametei, a realizat, în lunile martie şi mai 2015, o anchetă printer 532 de învăţători de la clasele întâi şi a doua. Rezultatele arată că 67% dintre profesorii interogaţi au la clasă copii care vin la şcoală cu stomacul gol. Acest fenomen este mai frecvent în ceea ce ei numesc « şcoli guvernamentale », situate în zonele rurale şi din apropierea oraşelor.  

Pentru 82% dintre respondenţi, efortul copiilor la ore este mai mare atunci când ei nu mănâncă dimineaţa. 73% dintre aceşti copii sunt mai puţin atenţi, 66% sunt letargici şi la majoritatea se observă că au dificultăţi la cursuri şi probleme de comportament. Un sfert dintre profesori au constatat că elevii care lipsesc de la ore şi sunt mai frecvent bolnavi sunt chiar cei care, frecvent, sar peste micul dejun. Ancheta atrage atenţia că din această cauză aceşti copii pierd, zilnic, două ore de studiu.

 Asociaţia, care a întreprins această anchetă, a calculat că un copil care vine la şcoală nemâncat  cel puţin o dată pe săptămână pierde, în cursul unui an şcolar, echivalentul a 14 săptămâni de studiu.

Micul dejun este, în opinia specialiştilor, esenţial pentru buna funcţionare a funcţiilor motrice şi cerebrale. Micul dejun echilibrat  îmbunătăţeşte capacitatea de reacţie, de concentrare şi de memorare, potenţialul fizic şi intelectual. Micul dejun este important pentru aportul indispensabil de glucide, fibre, vitamine şi minerale. Astfel, un copil care beneficiază constant de micul dejun este protejat de riscurile legate de obezitate, boli cardiovasculare şi diabet. Ancheta mai arată că elevii, care sunt integraţi în programul de distribuire gratuită a micului dejun în şcoli, înregistrează performanţe şcolare şi au un comportament normal la ore.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră