Microrobotul care duce medicamentul exact la organul bolnav

20 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Microrobotul care duce medicamentul exact la organul bolnav


Un microrobot-navigator, care duce medicamentul direct la locul unde este necesar (la nivelul unei tumori sau a unei artere oburate, de exemplu) ar putea rezolva această problemă.
Cercetătorii de la DGIST Daegu, Coreea de Sud, s-au inspirat din ceea ce au găsit în natură pentru a concepe şi acţiona acest robot. Astfel, unele microorganisme - bacterii, protozoare - sunt capabile să propulseze fluidele datorită unor sisteme specifice. De exemplu, parameciul, un protozoar evoluat, este dotat cu cili care îi permit să se deplaseze.

Într-un articol publicat în revista Scientific Reports, cercetătorii fac o descriere a microroboţilor cu cili, inspiraţi din universul parameciului.

Structura microrobotului a fost fabricată prin litografie laser 3D.

Robotul măsoară 220 micrometri şi se deplasează cu o viteză de 340 de micrometri pe secundă. Straturi subţiri de nichel şi titan se află pe cili. Printr-un sistem de bobină electromagnetică, cilii sunt puşi în mişcare.

Această mişcare produce o forţă de propulsare care permite deplasarea microrobotului, datorită atracţiei magnetice. Microrobotul este foarte adaptabil, cu unghiuri ce pot varia de la 0 la 110 grade, şi se deplasează suficient de repede. Aceste particularităţi i-ar putea permite microrobotului să se deplaseze chiar şi în vasele de sânge.

În opinia cercetătorilor sud-coreeni, etapa următoare constă în verificarea dacă microrobutul este biocompatibil şi lipsit de toxicitate in vivo.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră