Prof. dr.Şerban Bubenek: Pacientul rănit la Colectiv externat din Institutul CC Iliescu, vindecat şi fără nici o infecţie nosocomială

13 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr.Şerban Bubenek: Pacientul rănit la Colectiv externat din Institutul CC Iliescu, vindecat şi fără nici o infecţie nosocomială


"Pacientul din Colectiv, unul dintre cei mai gravi pacienți din respectivul grup, transferat de la o altă unitate și îngrijit în secția ATI 1 a Institutului cu arsură 25% din suprafața corpului plus arsură pulmonară (+ 25%) —, a fost externat'', spune prof. dr. Şerban Bubenek, managerul Institutului „Prof. Dr. C.C.Iliescu”.

În premieră, în România, acest pacient a fost acest transferat dintr-o altă unitate spitalicească la Institutulul "Prof. dr. C.C. Iliescu" sub circulaţie extracorporeală.
În cazul acestui pacient inclusiv transportul între cele două unităţi medicale a reprezentat o premieră şi, totodată, un succes. „L-am preluat într-o stare gravă şi l-am transportat sub circulaţie extracorporeală la Institutul nostru. Este pentru prima oară când are loc în ţara noastră un transport sub circulaţie EGMO dintr-un spital în altul", subliniază prof. dr. Şerban Bubenek.

În perioada internării la Institutul „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, pacientul a beneficiat de cel mai modern și complex tratament la nivel mondial destinat arsurilor grave pulmonare — oxigenarea totală extra-corporeală cu membrană—, timp de zece zile.

"În această perioadă, plămânii pacientului au fost puși în repaus și s-au vindecat total, timp în care pacientul a beneficiat de terapie intensivă multiorgan. Chiar dacă pacientul ajunsese la spital la nivel pulmonar cu germeni multirezistenți, măsurile uzuale, dar drastice de asepsie și antisepsie din institut, precum și tratamentul antibiotic au împiedicat apariția ulterioară a oricărei infecții nosocomiale supra-adăugate", a precizat sursa citată.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, în prezent, o singură persoană rănită în Colectiv mai este internată în România, respectiv la Spitalul de Urgență Floreasca.

În spitalele din străinatate se află internați 17  răniți în incendiul de la Colectiv, dintre care un cetatean german. 

Austria – 2 persoane internate, în stare stabilă,

Belgia  – 7 persoane internate,  în stare stabilă,

Olanda – 1 persoana internata, în stare stabilă,

Germania - 3 persoane internate, în stare stabilă, dintre care un cetățean german,

Marea Britanie – 3 persoane  internate, in stare stabilă,

Israel –  1 persoana  internata, în stare stabila.

Un număr de 39 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate.

În urma incendiului din  30 octombrie 2015 și-au pierdut viața  63 de persoane, dintre care 27,  au murit în incendiu, 24, în spitalele din țară și 12 dintre răniții transferați în străinătate.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră