Antibioticele nu mai fac faţă gonoreei, clamidiozei şi sifilisului

01 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Antibioticele nu mai fac faţă gonoreei, clamidiozei şi sifilisului

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat noile recomandări privitoare la tratamentul a trei infecţii cu transmitere sexuală (IST) curente la ora actuală, în contextul îngrijorător al rezistenţei la antibiotice. Clamidioza, gonoreea şi sifilisul sunt cauzate de bacterii şi, în general, sunt infecţii ce se pot vindeca prin antibioterapie. Totuşi, aceste infecţii cu transmitere sexuală sunt subdiagnosticate şi devin mai dificil de tratat, unele antibiotice fiind ineficiente din cauza abuzului şi a modului greşit de administrare.

Se estimează că, anual, 131 de milioane de persoane fac clamidioză, 78 de milioane, gonoree şi 5,6 milioane, sifilis.

Rezistenţa acestor infecţii la antibiotice a crescut vertiginos în ultimii ani, limitând foarte mult posibilităţile de tratament. Din cele trei infecţii, gonoreea este cea mai rezistentă la antibiotice. De exemplu, suşele rezistente ale gonococoului nu reacţionează la niciun antibiotic existent. Deşi antibiorezistenţa la germenii clamidiozei şi sifilisului este mai rară, totuşi ea există, importante fiind prevenţia şi administrarea tratamentului în cel mai scurt timp.

Dacă nu sunt diagnosticate şi tratate, aceste ITS pot provoca complicaţii grave şi sechele pe termen lung în cazul femeilor: infecţii genitale severe, sarcini extrauterine, avort. Netratate, gonoreea şi clamidioza măresc riscul de sterilitate la bărbaţi şi la femei. Cele trei ITS netratate poate fi cauza decesului la nou-născut.

Clamidioza, gonoreea şi sifilisul sunt probleme majore de sănătate publică în toată lumea, ceea ce afectează calitatea vieţii a milioane şi milioane de persoane. OMS insistă asupra necesităţii de a trata corect aceste trei infecţii sexuale: administrarea la timp, în doza corectă a antibioticului pentru a limita răspândirea bolii şi a îmbunătăţi sănătatea pacientului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră