Adio, pilula albastră! Contra impotenţei ... şocuri electrice!?

22 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Adio, pilula albastră! Contra impotenţei ... şocuri electrice!?

Contra tulburărilor de erecţie, mica pilulă albastră a reprezentat soluţia pentru mărirea fluxului sanguin spre penis şi îmbunătăţirea performanţelor sexuale. Dar se ştie că acest tratament ar şi numeroase efecte secundare, care diferă de la un bărbat la altul. Dureri de cap, tulburări digestive şi de vedere, nas înfundat, vertije... Sunt efecte dezagreabile şi, la unii bărbaţi, suficient de frecvente. 

Soluţia pare să fi fost găsită: o terapie prin şocuri electrice, la propriu. Aşa cum informează site-ul Housseina Writing, studiile pe acest subiect au fost examinate, în această lună, la Madrid, în cadrul European Society for Sexual Medicine. 

57%, procentul de reuşită

Un studiu pe acest subiect a fost publicat în decembrie 2014. Scopul? A determina impactul Extra-Corporeal Shock Wave Therapy (ESWT) asupra disfuncţiilor erectile, adică de a observa dacă aceste descărcări electrice cu intensitate mică pot stimula erecţiile. Studiul a fost realizat pe un grup format din 112 bărbaţi care aveau probleme de erecţie. Eşantionul a fost împărţit în două grupe: primul grup a beneficiat de cinci şedinţe de unde electrice timp de cinci săptămâni, în timp ce al doilea grup a primit placebo. După zece zile, grupul placebo a primit un tratament activ. La finalul studiului, 57% dintre bărbaţii trataţi cu unde electrice au reuşit să aibă erecţie şi relaţii sexuale, fără a mai fi necesar tratamentul cu medicamente. În grupul bărbaţilor cu placebo, au fost doar 9% care au obţinut rezultate similare.

Acum, avem un nou studiu încurajator privitor la terapia cu şocuri electrice, în condiţiile în care pilula albastră rămâne un tratament costisitor şi ineficient pentru aproape o treime dintre bărbaţi.   

În Franţa, teste clinice 

Testele au demarat în vara anului trecut la Center Hospitalier Nîmes - CH. Numit TOCEFI (tratamentul prin unde de şoc extracorporeal de slabă intensitate), tratamentul este testat pe bărbaţi cu vârste sub 80 de ani, care au probleme de erecţie mai mult de şase luni. Rezultatele nu sunt încă disponibile,

Într-un comunicat, CH din Nîmes precizează că această metodă, pentru moment, nu este asociată cu efecte nedorite, în schimb permite evitarea interacţiunii dintre medicamente sau contra-indicaţii. Această tehnică suprimă, de asemenea, nevoia de a lua, zilnic, medicamente de potenţă. CH din Nîmes reaminteşt faptul că aplicarea doar a acestui tratament permite evitarea efectelor nedorite asupra altor organe. 

Această metodă ar putea reprezenta o mică revoluţie, deoarece, în Franţa, ar putea îmbunătăţi, zilnic, potenţa a două-trei milioane de bărbaţi care suferă de impotenţă, potrivit Asociaţiei pentru dezvoltarea informaţiei şi cercetării asupra sexualităţii 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră