Atenție! La nivel global, herpesul afectează peste 4 miliarde de persoane cu vârste între 15 și 49 de ani

29 Oct 2015
Atenție! La nivel global, herpesul afectează peste 4 miliarde de persoane cu vârste între 15 și 49 de ani
 Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că herpesul, o infecție virală incurabilă, afectează, la nivel global, peste 4 miliarde de persoane între 15 și 49 de ani. Dacă în majoritatea cazurilor se manifestă cu simptome la nivel bucal, o parte, deloc neglijabilă, dintre purtătorii acestor virusuri suferă de infecții genitale. Aproximativ 70% dintre purtătorii acestui virusuri sunt persoane sub 50 de ani. Virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1) este la originea herpesului bucal care se manifestă prin vezicule pline cu lichid sau ulcerații roșii și dureroase în zona gurii. În herpesul bucal se observă tumefierea gingiilor, apar febra, simptome pseudogripale, inflamarea ganglionilor limfatici din zona gâtului.

Herpes simplex tip 2 (HSV-2) provoacă frecvent infecții genitale și afectează, la nivel global, aproximativ 417 milioane de persoane.

Trebuie reținut că HSV-1 este capabil și el capabil să provoacă infecții herpetice genitale, mai expuse acestui risc fiind persoanele care fac sex oral cu persoane infectate cu HSV-1.

Potrivit ultimelor date publicate la 28 octombrie de revista Plos One, reluând informații oferite de OMS, o jumătate de miliard de persoane din întreaga lume sunt purtătoare ale unuia din cele două virusuri sub forma sa genitală.

Dr. Marleen Temmerman din cadrul OMS insistă asupra o mai bune informări a tinerilor privitor la cele două tipuri de virusuri și la infecțiile cu transmitere sexuală înainte de a-și începe viața sexuală.

În condițiile în care, la ora actuală, nu există un tratament eficient contra acestor două tipuri de virusuri, OMS solicită accelerarea studiilor pentru realizarea de vaccinuri și alte medicamente contra acestor infecții. Trebuie reținuit că ambele virusuri pot fi transmise și de la mama la bebeluș la naștere.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră