Grefă de uter. Primele teste în Franța

08 Noi 2015
Grefă de uter. Primele teste în Franța
8 femei vor fi incluse în primul test clinic efectuat în Franța de grefă de uter. Agenția Națională pentru Securitatea Sanitară a Medicamentului și Produselor de Sănătate (ANSM) a aprobat acest test, scrie Le Monde, vineri, 6 noiembrie. Ele vor primi uterul de la donatoare în moarte cerebrală. Testul va fi efectuat la CHU din Limoges, precizează cotidianul.

Obiectivul principal al acestui studiu de fezabilitate este de a demonstra că beneficiile sunt superioare riscurilor, adică aceste intervenții de transplant pot să permită nașterea fără complicații majore, explică Tristan Gauthier, gineco-obstetrician, citat de Le Monde.

Potrivit publicației franceze, grefele de uter sunt indicate în mai multe cazuri:  absența congenitală a acestui organa, în cazul ablației chirurgicale, după o hemoragie în timpul nașterii, prezența unei tumori sau existența unei probleme funcționale. În prezent, are loc o preselecție a participantelor la acest test.

Prima grefă se va efectua în cel mai bun caz la sfârșitul lui 2016, ținând seama și de timpul de așteptare pentru un grefon compatibil, subliniază dr. Tristan Gauthier. Apoi, va trebui să așteptăm un an pentru ca grefa să fie stabilizată, înainte de a obține o sarcină prin fertilizare in vitro. Prima naștere nu va putea avea loc până la sfârșitul anului 2018, previne dr. Gauthier.

În Regatul Unit, chirurgii au primit și ei acordul pentru realizarea primelor grefe de uter.
În Suedia, o femeie a reușit să aducă pe lume un copil, în octombrie 2014, după ce i s-a făcut un transplant de uter

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră