Lentila inteligentă, care semnalează dacă glaucomul se agravează

08 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Lentila inteligentă, care semnalează dacă glaucomul se agravează


Unul dintre principalii indicatori ai glaucomului este hipertensiunea ochiului, pe care medicii o monitorizează calculând presiunea ochiului. Dar aceste teste sunt efectuate, de regulă, în timpul zilei, şi nu noaptea, când presiunea ochiului creşte foarte mult. Cercetătorii de la Universitatea din Columbia (SUA) au încercat să rezolve aceast problemă cu ajutorul unei lentile inteligente, pe care pacienţii să le poarte timp de 24 de ore, inclusiv noaptea, şi care înregistrează variaţiile de presiune.

Cercetătorii au testat aceste lentile pe un număr de 40 de pacienţi, cu vârste între 40 şi 89 de ani, care fac tratament pentru galucom cu unghi deschis, forma cea mai frecventă a bolii. Aceste lentile captează şi analizează modificările curburii ochiului, curbura fiind sensibilă la presiunea oculară. Lentilele trimit un semnal electric către un dispozitiv fără fir, care înregistrează instantaneu variaţiile de presiune.

După 24 de ore de înregistrări, oftalmologul branşează cheia USB şi analizează rezultatele. Aceste măsuri arată care pacienţii afectaţi de glaucom sunt în stare gravă, care sunt relativ stabili, ceea ce nu se poate preciza doar cu o singură măsurare a presiunii oculare, explică profesorul Gustavo De Moraes, oftalmolog, la Universitatea Columbia Medical Center, autorul principal al studiului, publicat în revista Ophtalmology. Potrivit acestuia, lentilele nu au primit încă aprobarea Food and Drug Administration din SUA, însă ele sunt agreate în Europa.
Ce este glaucomul
Glaucomul este o boală a ochiului, cronică, bilaterală, progresivă, caracterizată prin creşterea presiunii intraoculare, cu afectarea şi deteriorarea, în timp, a nervului optic. Glaucomul este ameninţător cu orbirea, poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent la persoanele cu vârste peste 40 de ani. Există şi o formă de glaucom care apare chiar când tensiunea intraoculară este normală, fiind dificil de diagnosticat şi tratat.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră