CNAS: Interferon free pentru circa 22.000 de pacienţi cu fibroză hepatică gradul 2, 3 şi 4

16 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
CNAS: Interferon free pentru circa 22.000 de pacienţi cu fibroză hepatică gradul 2, 3 şi 4


Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH-RO) a avertizat că au trecut mai mult de 10 zile de la termenul prevăzut în Ordinul din 3/1/2015 şi al preşedintelui CNAS nr.3/1/2015, pentru publicarea anunţului de reluare a procesului de negocire. „ Anterior, dar nu mai târziu de 10 zile lucrătoare de la încetarea perioadei de valabilitate a contractelor cost-volum/ cost-volum-rezultat [...], pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se publică anunțul de reluare a procesului de negociere pe indicațiile/ariile terapeutice aferente medicamentelor pentru care au fost încheiate contracte de tip cost-volum/cost-volum-rezultat”, transmite APAH-RO.

În legătură cu avertismentul APAH-RO, Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS, ne-a declarat: „Cred că este o neînţelegere, perioada de 10 zile referindu-se la o evantuală prelungire a contractului. Dar cum numărul pacienţilor a fost depăşit (de la 5.000 la 5.892), nu mai era cazul să prelungim acest contract”.

Potrivit acestuia, în prezent, „intenţia CNAS este de a încheia un nou contract cost-volum pentru un număr mult mai mare de pacienţi cu fibroză hepatică 3 şi 2, până acum fiind incluşi în acest program pacienţi cu fibroză heptică gradul 4 şi pacienţi cu fibroză gradul 3 care aveau contraindicaţie la tratamentul cu interferon”.

Astfel,  se va înregistra o creştere a numărului pacienţilor care vor avea acces la acest tratament. Potrivit unei prime estimări, numărul acestora ar putea ajunge la aproximativ 22.000. Dar aceasta este o estimare, numărul pacienţilor fiind condiţionat de sumele pe care le avem, subliniază purtătorul de cuvânt al CNAS.

În prezent, se derulează etapa negocierilor pentru noul contract cost-volum, urmată de o serie de modificări legislative care sunt mai complicate şi presupun avize de la mai multe ministere.
„De aceea, spune purtătorul de cuvânt al CNAS, nu pot să precizez o dată când ar putea demara noul contract, dar se fac eforturi pentru ca termenul să fie cât mai scurt”.

Până acum, în ţara noastră au primit aprobare de tratament cu interferon free 5.892 de pacienţi, contractul fiind pentru 5.000 de pacienţi. La începtul lunii noiembrie, a avut loc  evaluarea primului de pacienţi care au beneficiat de noul tratament prin contractul precedent.

Astfel, din 2.581 de pacienţi evaluaţi, 2.549 au răspuns la tratament, rata de răspuns la tratament fiind de 99%. Evaluarea s-a făcut pentru 2.581 de pacienţi din cei peste 5.800, deoarece tratamentul are o durată diferită între 3 şi 6 luni. Astfel, în iulie-august 2017, vom avea o evaluare completă a  acestor pacienţi care au făcut tratament cu interferon free, spune purtătorul de cuvânt al CNAS.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră