Atenţie! Două milioane de români între 20 şi 79 de ani suferă de diabet zaharat

06 Oct 2015
Atenţie! Două milioane de români între 20 şi 79  de ani suferă de diabet zaharat
Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) a pus la punct o strategie de luptă contra diabetului, în condiţiile în care în România sunt 2 milioane de persoane între 20 şi 79 de ani cu această suferinţă. SRDNBM a anunţat că lansează studiul MENTOR - Metabolic Nutritional and Therapy Outcomes in Romanian Type 2 Diabetic Patients, ca parte din noua strategie pentru combaterea diabetului zaharat şi a bolilor metabolice în ţara noastră.

Toate aceste măsuri au fost impuse de o realitate: România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa (11,6%). Numărul românilor cu vârste între 20 și 79 de ani, care suferă de această afecțiune, este de aproximativ 2.000.000 de persoane, potrivit rezultatelor Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Boli.

Cifrele arată că, în topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află sudul ţării, cu o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%. Regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt vestul (8,2%) şi centrul (9,99%) ţării. Pentru populaţia generală, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice are în plan întocmirea unor broșuri educaționale legate de optimizarea stilului de viață (alimentație, exercițiu fizic) și difuzarea lor către populație, inclusiv în școli și grădinițe, precum şi organizarea unor campanii de informare, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, celebrată pe 14 noiembrie.

Studiul MENTOR se va desfăşura o perioadă de trei ani, pe un eşantion de 1.300 de persoane.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră