Prof. dr. Maria Moţa: Diabetul, prima cauză de orbire a populaţiei adulte

05 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Maria Moţa: Diabetul, prima cauză de orbire a populaţiei adulte

"Nu ne putem lupta nici cu industria alimentară, nici cu marile firme care produc țigări și care au tot felul de reclame. Trebuie să acționăm la nivelul populației. (...) Cred că am putea reduce creșterea diabetului masiv, cu peste 50%, intervenind pe programe de alimentație sănătoasă, facilitând diverse modalități de a efectua exercițiu fizic în funcție de preferințele fiecărei persoane, educația de a renunța la fumat, la consumul excesiv de alcool, iar în ultima vreme este tot mai evident că somnul insuficient nici sub șase ore, nici peste șapte ore nu este bun, dar e necesar", explică prof. dr. Maria Moța.

În cazul  diabetului, ca de altfel în orice patoloigie, importantă este prevenire. Deoarece complicaţiile diabetului sunt grave. Potrivit prof. dr. Moţa, complicaţiile cronice sunt teribile. Prima cauză de orbire a populaţiei adulte, care poate lucra, este diabetul zaharat. Peste 40% dintre pacienţii cu boli cronice de rinichi, care intră în terapii de substituţie a funcţiei renale au diabet zaharat. Amputaţiile non-traumatice sunt de zeci de ori mai frecvente la pacienţii cu diabet zaharat şi o serie de alte complicaţii, precum mortalitatea cardiovasculară care necesită îngrijirea în echipă a pacientului cu diabet". 

Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (FRDNBM), conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, spune că, potrivit statisticilor OMS, în România mortalitatea prin diabet este înregistrată la 1%. "Sunt aproape 710.000 de pacienți cu diabet zaharat, într-o creștere de 16% în cinci ani, tratați gratuit și care sunt în evidența CNAS". Din păcate,  sunt  710.000 pacienţi diabetici şi doar 440 diabetologi, respectiv 1.600 de pacienţi la un medic diabetolog, "ceea ce înseamnă că în mare ar putea să acorde fiecăruia patru consultaţii de 15 minute pe an", subliniază conf. dr. Vereşiu.

Potrivit studiului Predatorr 2013, în ţara noastră, la populaţia adultă este o prevalenţă de 11,6% pacienţi cu diabet zaharat. "Dar pericolul mai mare este dat de prediabet, fiind o prevalenţă de peste 16%. Dacă nu vom lua măsuri de prevenţie atunci cel puţin jumătate dintre aceşti pacienţi vor avea în următorii zece ani diabet zaharat",  avertizează prof. dr. Moţa. 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră