Diabet: Unele bacterii din microbiom provoacă fenomenul de insulino-rezistență

19 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Diabet: Unele bacterii din microbiom provoacă fenomenul de insulino-rezistență

Diabetul de tip 2 este o boală caracterizată printr-o hiperglicemie cronică: nivelul ridicat al glucozei în sânge. Această boală este în multe cazuri asociată cu insulino-rezistență. Pacienții afectați produc insulină, dar celulele devin rezistente la acest hormon și nu mai reușesc să stocheze glucoza, ceea ce provoacă apariția bolilor cardiovasculare și metabolice. 

Numeroase studii sugerează existența unei legături între microbiom și sănătatea metabolică. Pentru a verifica această legătură, o echipă de cercetători internaționali implicați în mai multe studii au examinat plasma sanguină și microbiomul ale 277 de persoane fără diabet și ale 75 de persoane bolnave de diabet.

Cercetătorii au demonstrat că nivelul BCAA (amino acizi esențiali care provin din bacteriile existente în microbiomul omului) este ridicat, în plus crește rezistența insulinei. 

De asemenea, cercetătorii au identificat patru tipuri microbiene impicate în legătura dintre microbiom și insulino-rezistență. Aceste rezultate deschid noi căi dătătoare de speranțe pentru sănătatea omului. Dacă aceste bacterii reprezintă un factor de risc de insulino-rezistență, viitoarea etapă constă în dozarea și diminuarea acestora pentru a ajunge la un echilibru optim între speciile de bacterii și microbiomul omului, inclusiv printr-un regim alimentar, subliniază cercetătorii.

Microbiomul este format din bacterii care colonizează tractul nostru digestiv încă din primele 24 de ore de la naştere. Rezistenţa la insulină (RI) sau insulino-rezistenţa reprezintă fenomenul de diminuare treptată şi îndelungată a sensibilităţii celulelor faţă de principalul hormon pancreatic. 

Acest studiu a fost publicat în revista Nature.  

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră