Premieră la Spitalul Bagdasar-Arseni: Dispozitiv de neuromodulare implantat unor pacienţi cu distonie severă

21 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră la Spitalul Bagdasar-Arseni: Dispozitiv de neuromodulare implantat unor pacienţi cu distonie severă


Cei doi pacienţi, un bărbat în vârstă de 55 de ani şi o tânără dansatoare, sunt în spital şi se simt bine, ne-a declarat dr. Jean Ciurea.

Potrivit acestuia, acest tip de  intervenţia chirurgicală durează 7-8 ore şi constă în introducerea în creier a unui electrod de neuromodulare. Electrozii cerebrali se află conectați la generatorul de puls, aflat undeva în regiunea subclaviculară stânga prin extensii. Sistemul se află în totalitate sub piele.Dispozitivul poate fi reîncărcat din exterior, ceea ce prelungeşte durata viață a generatorului.

La ora actuală, în ţara noastră, acest tip de intervenţie se efectuează doar la Spitalul Bagdasar-Arseni şi, în curând, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Dar dr. Ciurea este de părere că asemenea asemenea centre ar trebuie să funcţioneze şi în alte zone ale ţării, unde  să se efectueze acest tip de intervenţii.

Prețul unui electrostimulator se situează în jurul valorii de 20.000 de euro, suportat de CNAS, costurile fiind mult mai mari  în clinicile din străinătate.

Doctorul Jean Ciurea subliniază că pentru selectarea pacienţilor şi mărirea numărului pacienţilor care pot beneficia de asemenea intervenţii chirurgiale sunt necesare: diagnosticul genetic, registrul naţional de distonie şi comisia de selectare pacienţilor, la nivel naţional, care pot beneficia de acest tratament.

Distonia este o tulburare de mișcare, care răspunde sau nu la tratament medicamentos. Tratamentul chirurgical poate fi ablativ sau neuromodulator. Există forme de distonie care epuizează pacientul, pentru că nu permit ca acesta să se hrănească și să se odihnească", neurochirurgul.

„Noi nu avem date directe legate de incidența, prevalența, deci neuro-epidemiologice în ceea ce privește distonia pe teritoriul României. Sigur, ne putem raporta la evidențele de la nivel european. Deci o medie la nivel european ar fi de 150 de cazuri la un milion. Asta dacă am traduce în limbajul nostru ar însemna 3.000 de cazuri pe teritoriul României, dar dintre acestea unele sunt forme ușoare, adică nu toate distoniile declanșează același grad de invaliditate. Acesta nu este un număr mare pentru o populație de 20 de milione de locuitori.”, avertizează prof. univ. dr. Bogdan Popescu, şeful secţiei neurologie a Spitalului Clinic Colentina.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră