Conservă de ton cu mercur, arsenic, oase ...

21 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Conservă de ton cu mercur, arsenic, oase ...

 

Omega 3, fier, vitamine şi chiar proteine
Tonul este un aliment care este valoros din punct de vedere nutriţional. Problema este că el conţine, pe lângă omega 3, fier, vitamine, proteine, şi substanţe nocive pentru sănătate. Revista „60 millions de consommateurs”, care apare în Franţa şi care este destinată protecţiei consumatorilor, a fost interesată de mai multe produse, circa 130, printre care şi de apreciata conservă de ton.

Din cele 130 de produse analizate, experţii au examinat 15 cutii de ton. Verdictul? Ele conţineau mercur şi arsenic „fără excepţie”, în doze mai mult sau mai puţin ridicate, urme de oase şi chiar fragmente de inimă... Este şi o veste bună în aceste cutii: nici o urmă de bisfenol A. Este şi un paradox: conservele cu preţuri mici au ieşit mai bine la controale, comparativ cu cele scumpe.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, toată lumea este în contact cu mercurul. În doze mici, acesta nu este periculos. Dar înghiţit sistematic şi în doze mari, poate avea efecte toxice asupra sistemului nervos, digestiv şi imun, asupra plămânilor, rinichilor, pielii şi ochilor. El este extrem de periculos pentru femeile însărcinate şi bebeluşi.

Expunerea prelungită la arsenicul din alimente poate provoca leziuni cutantate şi cancere. Tot arsenicului i-au fost atribuite riscuri crescânde de boli cardiovasculare, neurotoxicitate şi diabet, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră