Premieră naţională: La CCB Jibou, se fac studii pentru obţinerea de noi terapii contra cancerului

03 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră naţională: La CCB Jibou, se fac studii pentru obţinerea de noi terapii contra cancerului


Dar ce sunt cianobacteriile? Directorul CCB Jibou, Cosmin Sicora, spune că pretudineni (pe sol deşertic, obişnuit, din Antarctica, pe plante, pe animale etc.) sunt cianobacterii şi că ele grupează toate microorganismele de tipul bacteriilor care fac fotosinteză.

La CCB Jibou, studiile privitoare la cianobacterii sunt dirijate în două direcţii principale.

Prima direcţie de studii vizează obţinerea şi producerea de hidrogen, sursă inepuizabilă şi nepoluantă de energie (cianobacteriile fixează energia solară sub formă de hidrogen). La ora actuală, studii similare se derulează în 7-8 centre din lume, majoritatea fiind din SUA, CCB din Jibou colaborând cu o parte dintre acestea.

De altfel, directorul CCB Jibou, Cosmin Sicora, doctor în biologice, are mai multe stagii de pregătire şi colaborări în acest domeniu, în SUA, Finlanda şi Canada.

Al doilea obiectiv al studiilor iniţiate la CCB Jibou constă în producerea unor compuşi biomedicali din extracte de plante, spre a fi folosiţi în tratamentul unor afecţiuni, în special cancere.

Pentru a obţine aceşti compuşi biomedicali sunt folosite mai multe specii de plante din flora spontană a Transilvaniei. Aceşti compuşi au efect citostatic, de inhibare a diviziunii celulare, a celulelor maligne. Ceea ce este esenţial, în condiţiile în care, potrivit lui Cosmin Sicora, cancerul poate fi definit tocmai ca o scăpare de sub control a diviziunii celulare.

” Vrem să vedem acțiunea acestor extracte de inhibare a diviziunii celulare. Și unele din extractele de plante au acest efect, dar îl studiem mai în detaliu, pentru a înțelege mecanismele”, spune Cosmin Sicora. Se estimează că, în prezent, abia 20% din speciile de cianobacterii sunt cunoscute, restul de 80%, cu un potenţial extrordinar, cu o mare diversitate, aşteaptă să fie descoperite.

În perspectivă, cercetările de la CCB Jibou vor fi axate pe identificarea acţiunii citostatice a acestor extacte, în sensul blocării diviziunii haotice a celulelor.
„Avem markerii genetici necesari. Lucrăm pe celule umane care se divid. Sunt ţinute la 37 de grade Celsius şi, exact ca în organismul uman, ele se divid continuu, mai ales în cazul cancerului, explică Cosmin Sicora.

În prezent, acest gen de studii, derulate la CCB Jibou, reprezintă o premieră, în ţara noastră.

Directorului acestui centru subliniază că „la CCB Jibou, se face cercetare fundamentală. Nu oferim tratamente contra cancerului. Noi vrem să înţelegem acest mecanism de inhibare a diviziunii celulare. În acest sens, publicăm studii în reviste internaţionale de specialitate, colaborăm cu centre universitare din ţară şi din străinătate”. Evident, studiile derulate la CCB Jibou reprezintă un valoros punct de plecare pentru studii extinse şi noi terapii anticancer.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră