Cancerul de prostată: 10% dintre bărbaţi au metastaze osoase, fără dureri

29 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Cancerul de prostată: 10% dintre bărbaţi au metastaze osoase, fără dureri

În cancerul de prostată, 10% dintre pacienţii pot să aibă metastaze osoase fără dureri, avertizează acad. prof. dr. Ioanel Sinescu. "10% din pacienţi vin deja cu metastaze osoase. Pot să aibă metastaze osoase fără dureri. Pacienţii nu trebuie să aştepte durerea. Neoplasmul e o boală parşivă, în care poţi să fii plin de metastaze şi să circuli, iar abia când faci imagistică îţi dai seama de probleme. De aceea, trebuie să se investigheze. Faţă de alte cancere - de plămâni, pancreas, care sunt mult mai grave, dau o speranţă de viaţă mai scurtă, aici marea majoritate a pacienţilor se bucură de prognostic mult mai bun, spune acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.  

De aceea, este foarte importantă efectuarea testului de sânge PSA ( antigenul specifrci prostatic) după vârsta de 50 de ani pentru depistarea precoce a cancerului de prostată. În cazul persoanelor cu risc mărit - indice de masă corporală peste 32,5, cu antecedente în familie (tată, unchi) de cancer de prostată - se recomandă efectuarea testului PSA chiar înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani. Limita superioară considerată normală este de 3 nanograme/ml. Tot ce depăşeşte această valorare, ridică semne de întrebare, spune acad. prof. dr. Ioanel Sinescu. 

Testul de sânge PSA face parte din screening-ul, care are ca scop descoperirea cancerului de prostată în faze incipiente, împreună cu ecografia aparatului urinar şi tuşeul rectal. 

"Screeningul pentru descoperirea cancerului de prostată, la subiecții trecuți de 50 de ani, care se consideră sănătoși, constă în următoarele: determinarea nivelului antigenului specific prostatic în sânge, o analiză de sânge prin care se dozează acest PSA, care are drept limită superioară considerată normală 3 nanograme/ml. Tot ce e mai mult ridică semne de întrebare. Al doilea examen este ecografia aparatului urinar, pe care o focalizăm pe prostată, iar a treia metodă, care intră în screening, este tușeul rectal", explică acad. prof. dr Ioanel Sinescu. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră