Noi terapii ce măresc rata de supravieţuire a femeilor cu cancer mamar

31 Mai 2015
Noi terapii ce măresc rata de supravieţuire a femeilor cu cancer mamar
 Medicina face progrese în lupta contra cancerului la sân cu ajutorul combinaţiei noilor terapiei cu hormonoterapia şi alte tratamente, care prelungesc net perioadele de remisie sau evită metastazele, potrivit studiilor prezentate la Congresul American Society of Clinical Oncology (ASCO), ce are loc la Chigaco, în aceste zile, transmite AFP.   Sâmbăta aceasta, la Congresul ASCO a fost prezentată terapia în faza de experiment de laborator cu palbociclib, care şi-a dovedit eficienţa în blocarea extinderii tumorii avansate de la sân, numită hormonodependentă, reuşind să dubleze rata de supravieţuire a pacientelor fără progresia tumorii. Asociată cu anti-estrogenul fulvestrant, noua terapie a blocat cancerul timp de 9,2 luni, faţă de 3,8 luni cât se înregistrează cu hormonoterapia, arată studiul clinic de fază III efectuat pe un lot de 521 de paciente cu vârsta medie de 57 de ani.

Din clipa în care terapia anti-hormonală iniţială nu mai este eficientă în lupta cu cancerul mamar metastazat, etapa următoare este chimioterapia, care poate fi eficientă, dar, de regulă, este însoţită de efecte secundare dificil de suportat de femei, explică dr. Nicholas Turner, oncolog la Institute of Cancer Research din Londra, care a coordonat studiul clinic numit Paloma-3. El precizează că noua terapie s-a dovedit eficientă şi în cazul femeilor tinere, care nu sunt la menopauză.Totuşi,  spune acesta , este necesară o continuare a studiilor pentru a stabili dacă noua terapie permite şi prelungirea vieţii pacientelor.

În cadrul Congresului ASCO de la Chicago, a mai fost prezentat anastrozol, medicament care stopează producţia de estrogeni, fiind mai eficient decât tamoxifen, destinat blocării celulelor tumorale de a mai folosi estrogenii pentru înmulţirea lor. După zece ani de la diagnostic, rata de supravieţuire fără revenirea cancerului era de 93,5% cu anastrazol, faţă de 89,2% cu tamoxifen.

Vestea bună este că ambele medicamente sunt foarte eficiente, dar se pare că femeile au mai multe şanse de a evita recidiva cancerului cu anastrazol, spune dr. Richard Margolese, profesor de chirurgia cancerului la Spitalul Universităţii McGill din Montreal.

Participanţii la Congresul ASCO de la Chicago au mai aflat, sâmbătă că, în SUA,  mai mult de jumătate dintre femeile diagnosticate cu cancer mamar, în fiecare an, fac o mastectomie parţială pentru extirparea tumorii. Dar la 20%-40% dintre pacientele cu mastectomie se observă că rămân celulele maligne în zona unde era localizat cancerul. Este vorba de un rest de ţesut malign care face necesară o a doua intervenţie chirurgicală. În cadrul acestui studiu, ce a inclus 235 de paciente, cercetătorii au procedat la eliminarea totală a celulelor canceroase din jurul tumorii în timpul primei intervenţii chirurgicale, ceea ce poate reduce la jumătate necesitatea celei de-a doua operaţii.

Cancerul mamar este al doilea tip de cancer ca frecvenţă în Statele Unite, după cel de piele, cu 230.000 de noi cazuri depistate anual şi cu aproximativ 40.000 de decese, potrivit American Cancer Society.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră