În 2013, în lume, au fost înregistrate 14,9 milioane de cazuri noi de cancer

29 Mai 2015
În 2013, în lume, au fost înregistrate 14,9 milioane de cazuri noi de cancer
 Cercetătorii de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) din cadrul Universităţii din Washington au publicat, recent, în revista JAMA Oncology, un amplu studiu privind incidenţa şi rata de deces a 28 de forme de cancer în 188 de ţări, în ultimii 20 de ani. Acest studiu relevă faptul că numărul cazurilor noi pentru principalele forme de cancer (cu excepţia limfomului Hodgkin) este în creştere la nivel mondial. Astfel, în 2013, au fost înregistrate 14,9 milioane de noi cazuri de cancer şi 8,2 milioane de decese prin cancer.

Cancerul de prostată se plasează pe primul loc în privinţa cancerului la bărbaţi (1,4 milioane) şi cancerul sânului (1,8 milioane) la femei. Dar cancerele traheei, bronhiilor şi plămânilor sunt principalele cauze de deces prin cancer la bărbaţi şi la femei cu 1,6 milioane de decese.

„Cancerul a provocat 8 milioane de decese în lume, în 2013, şi a trecut de la a treia principală cauză de deces, în 1990, la a doua cauză, după bolile cardiovasculare, în 2013”, explică autorii studiului. Ei spun că s-au făcut paşi importanţi în direcţia prevenţiei şi a tratamentului, dar, în continuare, cancerul represintă o provară din ce în ce mai grea pentru populaţia globului. Progresele cele mai evidente au fost înregistrate în prevenţia şi tratamentul leucemiei pediatrice, notează cercetătorii. Ei mai dau o rază de speranţă subliniind că, totuşi, rata de deces pentru toate formele de cancer este în scădere în 126 de ţări (în principal ţări dezvoltate) din 188 incluse în studiu. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră