Studiu. Recidivele în cazul cancerelor de sân, evidenţiate de gene specifice

25 Sep 2015
Studiu. Recidivele în cazul cancerelor de sân, evidenţiate de gene specifice
 Cercetătorii britanici au descoperit că majoritatea cancerelor de sân cu risc de recidivă sunt asociate cu gene specifice, ceea ce i-ar putea ajuta pe medici să aleagă tratamente personalizate care să împiedice refacerea tumorilor.  
În cadrul Congresului european consacrat cancerului de la Viena, cercetătorii de la Wellcome Trust Sanger Institute Cambridge (Marea Britanie) au anunţat că au descoperit un indice genetic care permite precizarea cancerelor de sân cu risc de recidivă.

În cazul unei persoane din cinci afectate de cancer de sân boala va recidiva, fie în chiar în acelaşi loc cu tumora de origine, fie într-un altă zonă a corpului.

Doctorul Lucy Yates, oncolog la Institut Sanger din Cambridge, şi echipa sa au analizat datele referitoare la tumorile depistate la peste 1.000 de paciente, dintre care 161 afectate de recidive. Comparând tumorile primare şi secundare, cercetătorii au descoperit diferenţe genetice notabile, inclusiv mutaţii genetice proprii cancerelor secundare.

Potrivit cercetătorilor, medicii ar putea, în viitor, să folosească noii indici pentru a identifica pacientele care prezintă risc major de recidivă, cu scopul alegerii tratamentului optim.

Autorii acestei descoperiri spun că mai sunt necesare noi studii pentru a valida aceste rezultate pe o bază mai mare de date. Totuşi, ei speră că, în viitor, va fi posibilă identificarea genelor proprii cancerului la fiecare persoană, pentru selectarea terapiei personalizate, a explicat doctoru. Lucy Yates, în cadrul congresului de la Viena.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră