Dezinfectantele de la Hexi Pharma, retrase imediat din spitale, multe fiind diluate de 10 ori

11 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Dezinfectantele de la Hexi Pharma, retrase imediat din spitale, multe fiind diluate de 10 ori


În urma verificărilor efectuate la ICECHIM , „există diferenţe între valoarea declarată şi cea estimată, măsurată la ICECHIM pe diverse substanţe active. Eşantioanele de dezinfectanţi medicali de la Hexi Pharma trimise la ICECHIM arată, în unele cazuri substanţele erau diluate de până la 10 ori.

De exemplu, clorură de amoniu, 15% declarat şi 5,18% constatat la ICECHIM, la suprasept, s-a declarat 12% glutaraldehida, la măsurători a ieşit o concentraţie de 1,23%

La toate biocidele Hexi Pharma s-au constatat neconformităţi, la unele cu diferenţe marcante, la altele  mai mici”, spune Victor Strâmbu.

El a anunţat că, în urma controlului Inspecţiei Sanitare de Stat, s-a luat decizia retragerii produselor neconforme Hexi Pharma, în sensul diferenţelor dintre ceea ce este precizat pe etichetă şi recomandările comisiei de biocide. Această retragere are loc imediat, împreună cu o amendă în valoare de 40.000 RON.

În prezent, sunt peste 100 de substanţe biocide de la aproximativ 18 de producători (8 producători de substanţe pentru tegumente şi 10 pentru instrumente) aproximativ 110 tipuri de bioacide şi mai mulţi distribuitori. În prezent, Hexi pharma acoperă 20% din substanţele biocide folosite în spitale.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră