Papilomavirusuri: Vaccinul recomandat pentru a evita transmiterea între bărbaţi

04 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Papilomavirusuri: Vaccinul recomandat pentru a evita transmiterea între bărbaţi

Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică(HCSP) recomandă vaccinul contra papilomavirusurilor (HPV) bărbaţilor care au raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, într-un comunicat publicat la începutul acestei săptămâni.

 Vaccinul contra  unor  papilomavirusuri, realizat în 2007 contra cancerului de col uterin, nu se adresează exclusiv femeilor. Se ştie, că, în decursul vieţii, majoritatea bărbaţilor şi femeilor se infectează cu HPV. HCSP avertizează că, în prezent, contaminarea anală cu papilomavirusuri, precum şi consecinţele patologice sunt mai frecvente la bărbaţii care au relaţii homosexuale. De altfel, HCSP recomandă, în mod oficial, ca vaccinul să fie disponibil categoriilor de persoane vulnerabile în centre gratuite de informare, depistare şi diagnostic şi în centrele publice de vaccinare. Pentru că este dovedită legătura dintre infecţia cu HPV 16 (papilomavirusul cel mai răspândit) şi apariţia cancerului anal (în progresie în Franţa), al penisului şi unele cancere în sfera ORL.

Seropozitivii, vulnerabili la HPV

Se estimează că proporţia cancerelor atribuite infecţiei cu HPV a crescut cu 0,7% la bărbaţi faţă de 4,5% la femei şi că între 25% şi 50% dintre cancerele de penis sunt provocate de infecţia cu HPV. HCSP precizează că persoanele seropozitive sunt, în mod special, considerate o categorie vulnerabilă la infecţia cu HPV. 

 



Alte stiri din Sanatate

Ultima oră