O speranţă pentru pacienţii cu AVC: Celule suşe injectate în creier

06 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
 O speranţă pentru pacienţii cu AVC: Celule suşe injectate în creier

În studiul, publicat săptămâna trecută în revista de ştiinţă Stroke, un grup de specialişti în medicină regenerativă au monitorizat 18 persoane cu vârsta medie de 61 de ani, care au avut un AVC şi care şi-au pierdut motricitatea la nivelul braţelor sau picioarelor, anunţă site-ul 20minutes.fr.  

O injecţie în creier 

Cercetătorii au injectat în creierul subiecţilor celule suşe, care, în prealabil, au fost modificate în laborator. În anul următor, pacienţii au fost, în mod periodic, supuşi examentelor sanguine, clinice şi de imagistică la nivelul creierului. 

Când au efectuat bilanţul, după câteva săptămâni de tratament, s-a constatat o îmbunătăţire a stării lor de sănătate şi aceasta indiferent de vârsta şi stare  iniţială a subiecţilor. Progresul a fost continuu, până la dobândirea unei mobilităţi pe care aceste persoane nu o aveau înainte. 

Rezultate fără precedent

Pacienţii care erau în fotoliu rulant pot acum să meargă. Este fără precedent. După şase luni de la AVC, nu vă aşteptaţi la o asemenea recuperare!, exclamă neurochirurgul Gary Steinberg, responsabilul cu testele clinice, citat de Pourquoi Docteur.

Trebuie remarcat faptul că studiul a fost realizat pe un număr restrâns de persoane, astfel încât rezultatele trebuie, totuşi, interpretate cu prudenţă, nuanţează specialiştii. Se ştie că terapia cu celule suşe şi-a dovedit eficacitatea în multe cazuri: de la dureri de spate la insuficienţă cardiacă şi tulburări de erecţie. 



Alte stiri din Sanatate

Ultima oră