Autismul la copil ar putea fi provocat de dezechilibrele hormonale ale mamei

06 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Autismul la copil ar putea fi provocat de dezechilibrele hormonale ale mamei


Dr Kyriaki Kosidou şi colegii ei de la Karolinska Institutet din Solna (Suedia) au făcut cercetări având date la nivel naţional privind populaţia şi starea de sănătate. Studiul a fost efectuat pe toţi copiii cu vârste între 4 şi 17 ani din Suedia, între anii 1984 şi 2007. Autorii studiului au descoperit 24.000 de copii cu tulburări de spectru autist.

Am descoperit că riscul de a dezvolta tulburări de acest tip era mai mare cu 59% la copiii a căror mamă suferea de sindromul ovarelor polichistice, subliniază Kyriaki Kosidou. Este vorba de cele mai frecv ente boli endocrine la femeile tinere.

Aceste boli afectează peste 5% dintre femeile active sexual şi ar putea fi o explicaţie a celor peste 70% dintre cazurile de infertilitate prin absenţa ovulaţiei. Dezvoltarea acestui sindrom ar fi legată în mod special de prezenţa unui anumit nivel de androgeni – hormoni masculini – în timpul sarcinii.

Acest fenomen provoacă o creştere a foliculilor ovarieni care sunt la originea dezechilibrului hormonal. „Mecanismele dintre spectrul autist şi sindromul ovarelor polichistice rămâne, totuşi, inexplicate în acest moment”, concluzionează autorii acestui studiu.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră