Anestezie generală: Da sau Nu la copil!

25 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Anestezie generală: Da sau Nu la copil!

Studiile pe animal sugerează posibile deficite în procesul de învățare, memorie și atenție ca urmare a expunerii precoce a copiilor la anestezice, reamintește Le Quotidien du Medicin, citat de site-ul passionSante.be. Or, intervențiile cu anestezie de scurtă durată sunt mai rare la copilul mic – de exemplu, în ablația amigdalelor, hernia inghinală etc.

O echipă de cercetători americani (New York, Presbyterian Hospital) a monitorizat un grup de copii operați sau nu, înainte de a împlini 3-4 ani. De asemenea, acești copii au fost evaluați din punctul de vedere al parametrilor cognitivi și comportamentali, atunci când ei aveau între 8 și 15 ani.

Unul dintre cercetătorii de la Presbyterian Hospital spune că nu a fost constată nici o diferență semnificativă între scorurile cognitive întregistrate de copii cu sau fără anestezie generală. S-a observat, totuși, că micuții din grupul cu anestezie aveau un comportament mai introvertit, dar acest aspect necesită studii suplimentare. De asemenea, trebuie spus că studiul a fost realizat preponderent pe băieți, ceea ce presupune extinderea cercetării și pe fete. Vor fi necesare, totodată, studii noi privind efectele provocate de expunerea repetată și prelungită la anestezie și care sunt efectele în cazul copiilor mai vulnerabili, de exemplu copii suferinzi de boli grave.

Le Quotidien du Medicin subliniază, totuși, că, în cazul bebelușilor și copiilor mici supuși unei anestezii generale de scurtă durată, nu ar fi nici o temere legată de dezvoltarea cognitivă și intelectuală.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră