Virusul Zika: 150 de experți propun amânarea Jocurilor Olimpice, autoritățile refuză

29 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Virusul Zika: 150 de experți propun amânarea Jocurilor Olimpice, autoritățile refuză

Într-o scrisoare deschisă semnată de mai mulți experți din zeci de țări, adresată directoarei generale a Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Chan, aceștia atrag atenția asupra unui risc inutil la care pot fi expuși 500.000 de turiști străini din toate țările care vor asista la Jocurile Olimplice și care, potențial, se pot infecta cu virusul Zika și când revin în țările lor, infecția să poată deveni endemică.

Principala noastră preocupare o reprezintă sănătatea publică la nivel global, deoarece sușele braziliene ale virusului Zika afectează sănătatea într-un mod care nu a mai fost înregistrat până acum, mai susțin semnatarii acestei scrisori.

Potrivit acestora, nu este etică expunerea la un asemenea risc doar pentru aceste Jocuri, care pot fi amânate sau mutate în altă parte.

Potrivit AFP, Ministerul brazilian al Sănătății și Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro au refuzat o amânare sau o anulare a evenimentului sportiv prevăzut pentru luna august, așa cum au cerut circa 150 de experți în sănătate care au făcut trimitere la riscurile reprezentate de virusul Zika. 

Pentru moment, o anulare sau o schimbare a locului Jocurilor Olimpice nu ar schimba de o manieră semnificativă răspândirea  virusului Zika, potrivit unui comunicat al OMS. 

Se știe că virusul Zika  este considerat responsabil pentru microcefalia  fătului, o malformație gravă și ireversibilă a craniului, caracterizată prin dezvoltarea incompletă a creierului. 

OMS  recomandă  femeilor însărcinate să nu călătorească în țările sau regiunile care au înregistrat cazuri de transmitere sexuală a virusului Zika, Rio de Janeiro fiind inclus pe lista destinațiilor cu risc de infecție cu virusul Zika. 

Cei care doresc să călătorească în Brazilia pentru Jocurile Olimpice ar trebui să respecte sfaturile serviciilor de sănătate publică din țările lor și să consulte un medic în cazul suspiciunii de infecție, recomandă Organizația Mondială a Sănătății.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră