Nobelul Medicină 2016: Prof. Ohsumi, pentru explicarea cauzelor cancerului, Parkinson...

03 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Nobelul Medicină 2016: Prof. Ohsumi, pentru explicarea cauzelor cancerului, Parkinson...
 
Yoshinori Ohsumi s-a născut în anul 1945 la Fukuoka, Japonia. Din anul 2009 este profesor la Institutul pentru Tehnologie din Tokyo, potrivit Comitetului Nobel.
 
În vârstă de 71 de ani, profesorul japonez Yoshinori Ohsumi a început să cerceteze mecanismul autofagiei în urmă cu 26 de ani, la Universitatea din Tokyo.
Cercetările au început pe drojdia dintr-o brutărie, savantul încercând să  identifice genele esenţiale în mecanismul autofagiei. Şi iată că astfel, cercetările profesorului Yoshinori Ohsumi au fost apreciate de Comitetul Nobel de la Stockhom ca fiind "briliante". 
 
Cercetarea profesorului Yoshinori Ohsumi oferă un răspuns la întrebarea privitoare la modul cum reacţionează organismul la infecţii sau se adaptează la înfometare.
Pentru populaţia de rând, cercetarea profesorului nipon este dătătoare de mari speranţă deoarece, o serie de mutaţii din genele studiate  sunt implicate în diferite forme de cancer şi boli neurologice, precum Parkinson.  
 
Autofagia este cunoscută încă de acum cinci decenii, dar importanţa sa fundamentală în fiziologie şi medicină a fost recunoscută abia odată cu cercetările lui Yoshinori Ohsumi, în anii 1990. Cuvântul autofag provine din două cuvinte greceşti care înseamnă "auto-devorare".
 
Prin procesele autofage organismul curăţă inclusiv toxinele şi reciclează componentele celulelor deteriorate. Celulele creează membrane care vânează resturile celulelor moarte, bolnave sau uzate şi folosesc moleculele rezultate pentru energie sau pentru a refacea altor celulele, explică site-ul descoperă.ro.
 
Perturbările din procesul autofagiei au fost legate de boala Parkinson, diabetuld de tip 2, cancer şi alte afecţiuni care apar odată cu îmbătrânirea. Mutaţiile produse în genele autofage pot cauza boli genetice. Cercetări intense au loc în prezent pentru a dezvolta medicamente care să declanşeze procesul autofagiei în diferite boli.
 
Datorită cercetătorilor lui Ohsumi, medicina s-a îmbogăţit cu informaţii preţioase. Astfel, la ceea ce se ştia, se adaugă faptul că autofagia controlează funcții fiziologice importante, în care componentele celulare trebuie să fie degradate și reciclate. Autofagia poate furniza rapid „combustibilul” pentru energia necesară și poate construi blocurile necesare pentru reînnoirea componentelor celulare. Prin urmare, este un proces esențial de răspuns celular la înfometare și alte tipuri de stres. În cazul infecțiilor, autofagia poate elimina bacteriile și virusurile care invadează celula. Autofagia este implicată în procesul de dezvoltare embrionară și în diferențierea celulelor.
 
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră