Aproape 500 de candidaţi la locale nu au vârsta legală pentru a candida

31 Mai 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Aproape 500 de candidaţi la locale nu au vârsta legală pentru a candida

Vicepreședintele AEP, Marian Muhuleț, a declarat marți că că atributul validării candidaturilor aparține birourilor electorale de circumscripție locale. El a spus că AEP va face o analiză a activității acestor birouri şi a membrilor acestora și va propune măsuri.

Muhuleţ a explicat că, în prezent, candidaturile sunt definitive, iar "buletinele de vot tipărite rămân ca atare". "Ulterior, dacă respectivii candidați vor fi câștigători, intervine partea de contestații specifică procesului de validare a mandatelor. Dacă vârsta legală este de 23 de ani să candidezi, evident că, dacă nu ai 23 de ani, nu ai cum sa fii primarul respectivei localități. (...) Este resortul instanței, care validează mandatul, să dispună în sensul ăsta", a explicat Muhuleț, conform agerpres.ro.

Conform Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale "candidaturile depuse pe mai multe liste de candidaţi sau atât pe liste, cât şi ca independent sunt nule de drept". Profesorul de drept consituţional Gheorghe Iancu a explicat pentru Radio România că, după alegeri, persoanele care candidează duin partea a două paride diferite, dacă vor fi alese, trebuie să opteze pentru un singur mandat din partea unei singure formaţiuni politice.

Peste 260.000  de persoane candidează pentru a ocupa o funcţie de primar, consilier local, judeţean sau în Consiliul General al Municipiului Bucureşti la alegerile din 5 iunie. Peste două mii de independenţi.

 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră