Udrea dă în judecată statul român la CEDO: "Imaginea cuiva în cătușe înseamnă vinovăție"

25 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
Udrea dă în judecată statul român la CEDO:

Elena Udrea a declarat, în această dimineață, că va da în judecată, la CEDO, statul român pentru modul în care a fost purtată cu cătușe la mâini în spațiul public. Fostul ministru s-a prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a judecat o contestație depusă la decizia instanței de a-i menține măsura controlului judiciar în dosarul "Gala Bute". 

"Și în legislația românească, este un ordin al ministrului de Interne din 2006, dar și în legislația europeană, printr-o directivă a Parlamentului European, este interzis să expui în public o persoană încătușată, dacă nu este o persoană periculoasă. Nu mă consider o persoană periculoasă, în sensul de violentă sau care dorește să se sustragă urmăririi penale. Ca urmare am decis să fac acest lucru, nu neapărat pentru mine, pentru că ați văzut nu am avut nicio rezervă în a-mi expune, a vă ajuta atunci când ați încercat să filmați cătușele, cât pentru toți ceilalți care sunt supuși unor astfel de acte sau acțiuni care nu respectă drepturile omului. (...) E o ștampilă pe care nu ai cum să o mai ștergi. Imaginea cuiva în cătușe înseamnă vinovăție. Dacă există o legislație care spune ca nu trebuie să expui o persoană în cătușe decât dacă vrea sa se sustragă acțiunii organului de poliție sau urmăririi penale nu văd de ce ar trebui să acceptăm tot acest spectacol făcut cu presa, cu participarea presei. Nu consider că e bine să le acceptăm în continuare în România. Suntem o țară civilizată", a declarat fostul ministru, la ieșirea din sediul Curții Supreme. 

Elena Udrea este acuzată în dosarul "Gala Bute" de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Alte stiri din Politic

Ultima oră