Se pune de-o alianţă ALDE-PMP? Ce i-a cerut Tăriceanu lui Iohannis

29 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Se pune de-o alianţă ALDE-PMP? Ce i-a cerut Tăriceanu lui Iohannis

"Cu câteva zile în urmă, fostul Președinte Traian Băsescu a făcut o serie de afirmații care pun sub semnul întrebării tot ceea ce credeam că am reușit să construim în România pe baza valorilor democrației și a statului de drept. Ieri, fostul Președinte a reiterat și întărit aceleași idei. (...) Afirmațiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situație inacceptabilă, în care DNA si SRI sunt scăpate de sub orice control civil, au acaparat și exercită puterea într-un mod nelegitim în locul instituțiilor democratice alese de cetățeni", afirmă Tăriceanu într-un comunicat.

El îi cere preşedintelui Iohannis să-și folosească întreaga autoritate și toate pârghiile de care dispune, pentru a verifica la nivel instituțional veridicitatea gravelor afirmații făcute de Traian Băsescu. Tăriceanu precizează că se adresează şefului statului "în condițiile în care Comisia de supraveghere a activității SRI din Parlament este total ineficientă și nu dispunem de niciun alt instrument juridic".

"În cazul în care demersul pe care îl solicit va demonstra că Traian Băsescu a spus adevărul, Președintele României va trebui să-și asume responsabilitatea demiterii șefilor celor două instituții, pentru a readuce România la normalitate, o Românie în care drepturile cetățenilor și libertățile lor nu sunt la discreția procurorului-șef al DNA, Laura Kovesi, și a adjunctului SRI, Florian Coldea", mai afirmă Tăriceanu.

Şeful Senatului a explicat şi de ce a reacţionat cu întârziere. "Am așteptat câteva zile, înainte să dau publicității acest comunicat, în speranța că președintele Iohannis va lua o poziție fermă, va iniția un demers fără vreun impuls din exteriorul Administrației Prezidențiale. (...) Din păcate, președintele Iohannis a rămas pasiv, așa cum s-a întâmplat și în alte situații, când ar fi trebuit să acționeze. Continuarea acestei pasivități ar confirma tacit realitatea înfățișată de Traian Băsescu și ar reprezenta o complicitate la perpetuarea condiției României de stat mafiot", conchide Tăriceanu.

Citiţi şi:

Tăriceanu: Oricât aş fi vânat de DNA, nu sunt corupt

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră