Schimbare semnificativă: Prezența la vot, raportată altfel decât de obicei

11 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Schimbare semnificativă: Prezența la vot, raportată altfel decât de obicei

Conform acestuia, prezența mare defavorizează în principal PSD sau ALDE - însă matematica din spate se schimbă nițel. Prezența la vot e o fracție (voturi exprimate / oameni înscriși pe liste) iar numitorul nu mai este 18,2 milioane, ca până acum, ci 18,9 milioane.

De exemplu, dacă fix 7 milioane de persoane vin la vot, acest lucru înseamna până la aceste alegeri o prezență de 38,5% (7/18.2). Acum înseamnă o prezență de 37,0% (7/18.9).

"E foarte probabil ca de-a lungul zilei televiziunile sau comunicatorii de pe Facebook să nu fie nici ele/ei atenți/atente la modificare. Implicit, cred că e foarte posibil să auzi sau să citești că "prezența la ora X e mai mică decât la oricare alt scrutin".

E posibil să fie realmente așa - dacă vin de exemplu 4 milioane de oameni la vot și atât, clar, da, prezența e mai mică decât la alte scrutine indiferent de schimbarea menționată mai sus - dar e posibil și ca totul să fie o iluzie dată de schimbarea numitorului", spune Barbu Mateescu.

Cifrele se schimbă astfel, conform sociologului:

Sondajul IRES sugerează de fapt, conform noii definiții a listelor, o prezență de 34,4%. La o prezență sub 38% PSD și ALDE sunt liniștiți, au majoritatea. De altfel, în sondajul IRES, asta și vedem: cumulează 50% din voturi și peste 50% din mandate.

O prezență mai mare de 38% dar mai mică de 44% începe să le pună probleme, contează câte voturi se duc la partidele care nu trec pragul, contează și gradul de mobilizare al electoratelor PSD și ALDE (mic, mediu, înalt?).

La o prezență de 44% sau mai mult șansele PSD+ALDE de a forma majoritatea sunt infime.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră