EXCLUSIV. Probleme la AEP: Nu reuşim să aducem 350 de parlamentari la serviciu

17 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
EXCLUSIV. Probleme la AEP: Nu reuşim să aducem 350 de parlamentari la serviciu

70% dintre ei nu mai candidează şi ca atare nu ar mai avea niciun interes să vină la Parlament. În acest context, se conturează tot mai mult posibilitatea ca unul dintre vicepreşedinţii AEP să preia prin ordin conducerea Autorităţii.

Liderul PSD Liviu Dragnea s-a declarat îngrijorat de soarta alegerilor după ce fostul preşedinte al AEP, Ana Maria Pătru, arestată preventiv pentru fapte de corupţie, a demisionat de la conducerea Autorităţii. În aceste condiţii, Dragnea declara miercuri că a discutat cu colegii săi și cu conducerea Camerei și a Senatului pentru vedea dacă mai este posibilă reunirea Parlamentului pentru numirea unui nou preşedinte al AEP. 

Ce spune legea

Conform Legii 208/2015, preşedintele AEP este numit prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalităţile cu pregătire şi experienţă în domeniul juridic sau administrativ. Este numit preşedinte candidatul care întruneşte majoritatea voturilor deputaţilor şi senatorilor. În lipsa preşedintelui, atribuţiile acestuia sunt îndeplinite de unul dintre vicepreşedinţi, stabilit prin ordin.

Vicepreşedinţii AEP sunt Marian Muhuleţ şi Constantin-Florin Mitulețu-Buică. Muhuleţ a mai deţinut funcţia de vicepreşedinte al AEP, numit de premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu, în 2007.
În martie 2015, premierul în funcţie, Victor Ponta, a decis să nu-i prelungească mandatul lui Muhuleţ, şi l-a numit pe Florin Mituleţu (PSD) ca vicepreşedinte. Marian Muhuleţ a fost şi purtător de cuvânt al Biroului Electoral Central, la mai multe alegeri.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a declarat pentru miscarederezistenta.ro că, procedural, se poate convoca plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, dar problema este că nu are cine să vină la serviciu.

miscareaderezistenta.ro: Domnule preşedinte, aţi discutat cu preşedintele Senatului, domnul Tăriceanu, când veţi numi unui nou preşedinte la AEP?

Florin Iordache: Nu se poate pentru că trebuie un plen. Încercăm să facem săptămâna viitoare o şedinţă de Birou Permanent. Problema este însă că nu Biroul Permanent va rezolva, ci trebuie un plen reunit. Prima condiţie la plenul reunit ar fi prezenţa. Nu avem destui colegi ca să avem cvorumul jumătate plus unul din total, pentru că aici este problema.

Dacă nu se reuşeşte convocarea plenului reunit şi asigurarea cvorumului, care ar fi soluţia?
Soluţia este trecută în lege. Unul dintre vicepreşedinţi preia automat atribuţiile preşedintelui.

Şi vă convine?
Clar că nu ne convine, dar problema este că nu reuşim să aducem 350 de oameni la Parlament.

Totuşi, e în beneficiul tuturor. Ar trebui să vină.
Asta e la cei care candidează, dar celor care nu mai candidează şi nu mai vin deloc la serviciu, ce le facem?

Practic, cei care nu mai candidează decid...
70% sunt candidaţi noi. Dar încercăm săptămâna viitoare, am vorbit şi cu domnul preşedinte Tăriceanu, facem o şedinţă de Birou Permanent şi vom evalua cum putem să aducem colegii la serviciu.

Dacă totuşi veţi reuşi, PSD a pregătit vreo nominalizare pentru postul de preşedinte al AEP?
N-avem, nu. Întâi să facem un Birou Permanent, ce să ... sunt nişte paşi. Cu nominalizări, audieri, şamd...

Vicepreşedintele Senatului: Nu arde pentru o săptămână

Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD,) spune însă că nu se mai poate convoca Biroul Permanent şi nici nu crede că e cazul deoarece vacantarea postului de preşedinte al AEP nu este o situaţie excepţională. Mai mult, el spune că ar fi vorba de cheltuieli prea mari pentru a aduce oamenii din teritoriu pentru o şedinţă de Birou Permanent. Şi asta chiar dacă senatorii şi deputaţii sunt plătiţi în continuare, până la sfârşitul mandatului, indiferent dacă vin sau nu la Parlament.

"În opinia mea, nu se mai poate. Parlamentarii sunt în campania electorală şi au program de teritoriu, aprobat de Biroul Permanent. Dacă apare o situaţie excepţională, atunci se convoacă. Dar imaginaţi-vă ce cheltuială extraordinară să aduci atâţia oameni din teritoriu pentru o şedinţă de Birou Permanent. Parlamentarii sunt  plătiţi şi când sunt în teritoriu. Sunt plătiţi pe mandat. Deci nu cred că mai putem ţine o şedinţă de Birou permanent la Senat sau la Camera Deputaţilor sau plen reunit. Dacă apare o situaţie excepţională, ne adunăm, nu avem ce să facem", a declarat Ioan Chelaru pentru miscareaderezistenta.ro.

Întrebat dacă vacantarea postului de la AEP este o situaţie excepţională, Ioan Chelaru a răspuns: Nu cred. În afară de Dumnezeu, pe lumea asta nimeni nu e de neînlocuit. Sunt acolo adjuncţi, iar AEP nu-şi întrerupe activitatea pe motiv că un fost preşedinte a făcut ce a făcut. Aşa că e vicepreşedintele, preia atribuţiunuile ... nu arde pentru o săptămână".

Citiţi şi:

Fosta şefă a AEP, Ana Maria Pătru, arestată preventiv

Un nou şef la butoanele alegerilor? Ce spune Iohannis

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră