Parlamentarii au pus gând rău hipermarketurilor. Unde vor să le mute

22 Mai 2015
Parlamentarii au pus gând rău hipermarketurilor. Unde vor să le mute
Mai mulţi parlamentar UNPR propun într-un proiect de lege ca hipermarketurile să funcţioneze în afara oraşului, la o distanţă de 5 km de marginea acestora, să aibă standuri speciale pentru producătorii români pentru a-şi comercializa produsele şi să fie închise duminica.

De altfel, proiectul de lege le impune hipermarketurilor următorul program: de luni până vineri inclusiv, deschis între orele 8:00-22:00, sâmbăta, deschis de la 8:00 la 14:00, iar duminica închis.

De asemenea, iniţiatorii le mai impun hipermarketurilor să le asigure producătorilor români birouri specializate în care aceştia să contractezeze produse româneşti.

Proiectul, iniţiat de 12 deputaţi şi senatori UNPR, a fost prezentat la 18 mai în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi înaintat Senatului spre dezbatere şi aprobare.

În Franţa, obligate să doneze alimentele nevândute

În schimb, în Franţa, Adunarea Naţională a votat în unanimitate, joi seara, în favoarea măsurii propuse de deputatul socialist Guillaume Garot, fost ministru, ca marile magazine să  fie nevoite să îşi doneze marfa care nu s-a vândut, însă e comestibilă, unor instituţii caritabile sau ca hrană pentru animale.

"Este scandalos să vedem cum detergenţii sunt aruncaţi la gunoi împreună cu alimente comestibile", a spus Garot, conform The Guardian.

Toate supermarketurile vor fi obligate să semneze contracte cu organizaţii caritabile pentru a facilita donaţiile de alimente.

Legea va introduce, de asemenea, un program în şcoli, pentru ca elevii să fie informaţi corect despre risipa de alimente.

Alte stiri din Politic

Ultima oră